Slavio se Sveti Sava, “Bard“ priredio praznik igre i pesme

Tradicionalnim dvoipočasovnim koncertom, uz pesmu i igru, Kulturno-umetničko društvo “Bard“ je u subotu, 26. januara na prigodan i dostojanstven način proslavilo svoju slavu Svetog Savu pred prepunim tribinama sportske hale u Srbobranu.

Sve uzrasne kategorije ovog KUD-a, osnovanog još 1985. godine, demonstrirale su na delu program koji se vredno uigravao u prethodna četiri meseca.

Publiku je prijatno iznenadio u određenoj meri osvežen koncept nastupa bogat pričom i glumom, a uz neizbežnu pratnju odličnog muzičkog orkestra, “Bardovci“ su prisutnima priredili uživanje u vidu narodnih igara iz Banije, Kobišnice, Banata, Krajišta, Knjaževca, Vranja, Kosmeta, Gruže, Nišave i Bača, nisu izostale ni ciganske igre iz Vojvodine, kao ni tradicionalne pesme poput “Pošla Trojanka na vodu“ i “Alaj, alaj pjevam“.

A veče je započelo Himnom Svetom Savi u izvođenju Gradskog hora “Zora“, da bi potom sveštenici pristupili obredu osvećenja slavskog kolača i koljiva kako običaji nalažu.

Za mikrofon je prvi stao Radivoj Paroški, čelni čovek opštine Srbobran koja je bila pokrovitelj koncerta. On je tom prilikom svim članovima KUD-a “Bard“ čestitao slavu uz želju da publici prikažu ono što su vežbali u prethodnom periodu.

Nadam se da ćete i dalje tako ponosno predstavljati našu opštinu gde god nastupate, ali i da ćete negovati tradiciju našeg srpskog naroda koja traje vekovima. Neka ovo veče svake godine bude još bolje i da se uvek okupljamo u ovolikom broju – poručio je Paroški uz usputne čestitke i đacima i zaposlenima u školama koji su takođe slavili prvog srpskog prosvetitelja.

Šef lokalne samouprave je mesto ustupio svojoj supruzi i zamenici predsednika “Barda“ Zoranki Paroški koja je poželela da članovi ovog kulturno-umetničkog društva nastave da čuvaju i neguju tradiciju i običaje kako bi je prenosili i na buduće generacije.

– Želim najpre da se zahvalim opštini koja nas kontinuirano prati i podržava u radu i bez njene pomoći bismo teško opstali. Hvala i svim ostalim institucijama, organizacijama i pojedincima koji su prepoznali vrednost i važnost našeg rada. Ovde smo da pred vama opravdamo uloženo. Svi naši članovi su vredno radili kako bi se pokazali kao dobri domaćini. Pripremili smo pravu bajku, putovaćete kroz pesmu i igru raznim predelima naše zemlje, videćete samo deo onoga što znamo i umemo i deo našeg raznolikog kulturnog nasleđa prebogatog ritmom, melodijama, temperementom, nošnjama i običajima. To nasleđe mora da se čuva i neguje, mnogi nam na njemu zavide, a mi se njime ponosimo – podvukla je ovim rečima svoje obraćanje Zoranka Paroški.

Osim poslednje tačke, zamenica predsednika “Barda“ nije bila u prilici da gleda čitav koncert, već ga je samo slušala iza kulisa, međutim, kako je istakla u razgovoru sa novinarima, bila je u organizacionom timu koji je po završetku večeri osetio veliko olakšanje.

– Bili smo pod velikim pritiskom kako će sve izgledati baš zato što smo sebi zadali veoma ozbiljan zadatak. Utrošeno je mnogo rada, izgubljeno je puno nerava, ipak je u pitanju kolektivni rad i kada neko nedostaje sa probe sve se poremeti. Uigravali smo se od septembra, naš koreograf je zamislio lepu ideju i trudili smo se da je sprovedemo u delo. Čujem po reakcijama da je publika zadovoljna. Naravno, ne bi sve tako dobro izgledalo bez muzičkog orkestra, tu je i koordinacija koreografa sa muzičkim aranžerom, korepetitorom, kao i sa devojkama koje rade sa decom, veliki je sve to posao – navela je Zoranka Paroški i dodala da posle odmora od nedelju dana kreću pripreme za nastup na turijskoj Kobasicijadi.

Zadovoljstvo nije krio ni umetnički koreograf Dragan Milivojević, naročito što je, kako kaže, samo jedan ansambl u manjoj sredini poput Srbobrana uspeo da izvede celovečernji koncert u trajanju od dva i po sata.

– Bile su tu i mlađe grupe, ali drugi deo je bio koncept izvođačkog sastava što je veliki napredak i uspeh s obzirom da je jako teško da jedan ansambl nosi takav nastup u pogledu pevanja, presvlačenja, igranja, kondicije…Puno je posla dok se ne savladaju igrački elementi, koreografska rešenja, pevanje i uklapanje sa muzikom. Ipak entuzijazam, volja i ljubav prema folkloru pobeđuje zbog čega smo uspeli da uradimo sve što smo zamislili. Svaki put se trudimo da publiku iznenadimo nečim novim, idejom, programom i tačkama. Inače, ovaj Svetosavski koncert smo snimali i materijal planiramo da pošaljemo Međunarodnoj organizaciji folklornih festivala kako bi “Bard“ mogao da gostuje po evropskim festivalima – otkrio je na kraju Dragan Milivojević.

Foto: Darko Vujinović

Darko Vujinović