Danijela Miličić Trebaticki među najboljim nastavnicima bivše Jugoslavije

Vaspitač iz nadaljskog vrtića “Bubamara“ Danijela Miličić Trebaticki našla se u društvu 65 najboljih nastavnika sa teritorije zemalja bivše Jugoslavije po izboru regionalne Asocijacije “ANN_EKS YU“, a ovom priznanju posebnu dimenziju daje činjenica da jedina u krugu odabranih radi u Predškolskoj ustanovi.

Visokokvalitetni obrazovni lideri iz navedene Asocijacije koja okuplja nastavnike entuzijaste iz zemalja bivše SFRJ spremne da ulože zajedničke napore kako bi motivisali i inspirisali promenu obrazovanja u ovom delu sveta procenili su da Danijela poseduje potrebne reference i kvalifikacije, kao i da je dovoljno kompetetna da bude dobitnik laskave nagrade.

Najbolji se biraju na osnovu propisanih propozicija i zahtevanih standarda, a kako se navodi, odabrani su oni koji imaju entuzijazma i pored toga što se obrazovanje u društvu ne nalazi na vrhu lestvice vrednosti, koji su inspirativni za decu i kolege, nastavnici sa sposobnošću da, čak i u teškim uslovima, kada oni nisu po standardima i normativima, postignu svoj puni razvoj. Oni su kreativni, iz ničega stvaraju nešto, najbolji nastavnici treba da motivišu druge da postanu bolji, da im pomognu da prevaziđu sebe. Ovi nastavnici ne trpe lenjost, već pokreću najpre sebe, a onda i sve u svojoj okolini.

Prema obrazloženju, ono što ju je kvalifikovalo i lansiralo u 65 najboljih nastavnika punopravnih članova Asocijacije je neprestano formalno i neformalno obrazovanje i stručno usavršavanje, kreativnost u vaspitno-obrazovnom radu, primena inovativnih oblika i metoda rada pri kreiranju projektnih aktivnosti koje poštuju individualnost dece, njihova interesovanja i nude im smislene mogućnosti za razvijanje kooperativnosti i saradničkih odnosa, stvaralac je podsticajne sredine za učenje dece, autor i realizator obrazovnih nacionalnih i međunarodnih projekata u okviru svoje grupe, pokretač je projekata izvan obrazovanja, koordinator obrazovnih projekata, inicijator više stručnih i naučnih radova, pokretač nastavnih sredstava koje koristi u vaspitno-obrazovnom radu, realizator seminara za nastavnike, učesnik i predavač na konferencijama, tribinama, stručnim i naučnim skupovima, voditelj obrazovnih radionica za decu i odrasle, dobitnik više nacionalnih i evropskih nagrada i priznanja i još mnogo toga.

Danijela Miličić Trebaticki otkriva da joj nagrada regionalne Asocijacije predstavlja veliko priznanje za dosadašnji rad, ali i ohrabrenje i vetar u leđa za budući.

            – Ona je ujedno i obaveza da budem još bolja i da svaku priliku, svojim radom i verom, pretvorim u šansu za uspeh. Moja preporuka je da verujemo u sebe, da nikada ne posustajemo i ne zaboravimo zašto smo tu, na najlepšem ovozemaljskom mestu, među decom. Tu smo da ostvarimo misiju da oni postanu građani sveta koji će svojim znanjem, idejama i ponašanjem postati uspešni ljudi i uzor novim generacijama, da im pružimo kvalitetno obrazovanje, snagu i mudrost kako bi svojim odlukama mogli da promene svet na bolje. A da bismo sve to dali deci, moramo prvo raditi na sebi. Pozivam sve kolege na umrežavanje u cilju saradnje, razmene ideja i resursa i na povećanje vidljivosti  svog rada i stvaralaštva. Mi moramo da pratimo savremene trendove i da idemo u korak sa decom savremenog doba – istakla je vaspitačica nadaljskog vrtića “Bubamara“ u izjavi za medije.

Inače, predviđeno je da dodela priznanja za 65 najboljih nastavnika sa prostora bivše Jugoslavije bude održana 1. marta u Skoplju na konferenciji „Svet obrazovanja briše granice“ .

Darko Vujinović