Mnogo je mitova i ishrani i treninzima

Predavanje na temu “Put do zdravlja kroz adekvatnu fizičku aktivnost i režim ishrane“, koje je samo prvo od četiri koje će Sportski savez opštine Srbobran organizovati uz podršku lokalne samouprave u narednom periodu održano je u Pozorištancu u četvrtak, 31. januara.

U ulozi predavača našao se Novosađanin Nemanja Milović, personalni trener, sertifikovani nutricionista, vlasnik How2Fit koncepta, ambasador sportskog nutricionističkog centra Proteini.si i profesor na kursu za profesionalne trenere koji organizuje Savez za rekreaciju Vojvodine i novosadski Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja.

Prisutni su mogli da čuju mnogo korisnih informacija na temu pravilne ishrane, kao i o tome kako treba trenirati, a sam Milović je pre predavanja u izjavi za medije naglasio da je cilj ovakvih predavanja podizanje svesti o fitnesu i obuka i praćenje novih trendova kada su u pitanju ishrana i treninzi.

– Postoji dosta mitova o ishrani i dijetama. Tačno je da je to nauka, ali se pravi većom nego što zaista jeste. Tri osnovna principa ishrane su količina koja se unosi, kad se i šta jede i naravno kvalitet namirnica. Svako ima svoju filozofiju i kada se radi o treninzima. Razbićemo neke mitove i o tome, a uglavnom svakog interesuje kako treba trenirati da bi smršali. A moderne bolesti 21. veka su upravo gojaznost i sedeći način života koji je štetan po zdravlje – podvukao je Nemanja Milović.

Prema njegovim rečima, ciljna grupa ovakvih predavanja su sve više ljudi koji se nalaze u trećem životnom dobu.

– Nažalost, postajeno svesni nekih stvari tek kada ih iskusimo na svom telu. Gde smo grešili oko fizičke aktivnosti, ishrane i celokupnog načina života. Zbog toga uvek očekujem dolazak populacije starije od 40 godina jer im ovakva predavanja mogu doneti veliki zdravstveni benefit. Naravno, tu su i mlađi koji dolaze najviše zbog estetskog dela što je sasvim razumljivo – zaključio je ovaj cenjeni personalni i kondicioni trener i dodaje da će svaka osoba posle predavanja biti edukovanija, ali da od pojedinca zavisi hoće li nova saznanja primenjivati kao naviku i rutinu.

Darko Vujinović