Crkvena umetnost pred Srbobrancima

Izložba pod naslovom “ Logos postade telo “, troje mladih autora sa Akademije Srpske Pravoslavne Crkve za umetnost i konzervaciju Srbobranca Marka Žarkova, Ane Maljević i Tine Stefani Gombitove otvorena je u petak, 1. februara u lokalnom Domu kulture.

Ljubitelji crkvene umetnosti poželeli su da iskoriste već prvu priliku kako bi videli odabrane radove talentovanih studenata, iako će izložba biti pred očima javnosti u naredne dve nedelje.

Posle uvodnog obraćanja prvog čoveka srbobranske ustanove kulture Vladimira Nikolića i pozdravnih reči dve autorke, pred brojnim sugrađanima govorio je Marko Žarkov.

– Naša akademija je rešila da obnovi i vrati crkvenu umetnost na rang kojem pripada i da je građani bolje upoznaju. Kada se pomene crkvena umetnost većina ljudi misli da se sve strogo bazira na ikoni, međutim to je samo jedan fragment na koji smo svi navikli jer ikone imamo u svojim domovima. Crkvena umetnost se u likovnom smislu javlja kroz ikone, freske, mozaik, kaligrafiju, a retka tehnika koja je počela da oživljava je slikanje voskom. Trudili smo se da ovu izložbu prenesemo tako da se što bolje upoznate sa širokom lepezom umetnosti i vidite od svega pomalo, iako smo morali da ograničimo broj radova – poručio je Žarkov svojim Srbobrancima.

Veče je izvođenjem numera za klavirom dodatno ulepšao i dvojac pijanista.

Inače, Akademija Srpske Pravoslavne Crkve za umetnost i konzervaciju osnovana je 1993. godine sa ciljem obrazovanja budućih generacija koje bi svojom verom i znanjem živopisali hramove i ikonostase, obnavljali konzervaciju i radili restauraciju svega što je u crkvama stradalo u prethodnim ratovima i onoga što nije obnavljano dugi niz godina.

Darko Vujinović