Ivana Curaković sportista godine, Akademik najbolji kolektiv

Kao što je “Radio Srbobran“ i najavio, košarkašica Ivana Curaković (17), članica Ratgeber akademije iz Pečuja i evropska vicešampionka sa juniorskom reprezentacijom Srbije nosilac je zvanja sportiste godine opštine Srbobran za 2017. koju je ovdašnji Sportski savez dodelio na svečanoj manifestaciji održanoj u Pozorištancu u sredu, 27. decembra.

Ivana je, pored kapitena šampionskog sastava Akademika Dragana Marića, važila za jednog od favorita za ovo prestižno priznanje, jer se u avgustu sa svojim saigračicama na Evropskom prvenstvu za juniorke (do 18 godina) igranom u mađarskom Šopronu, popela na postolje sa srebrnom medaljom oko vrata.

Nagrada za najbolji kolektiv sasvim zasluženo otišla je u ruke Košarkaškog kluba Akademik koji je u drugom delu sezone izašao kao neporažen iz Prve regionalne lige Sever, a u poslednjoj utakmici prvenstva je fantastičnim trijumfom nad apatinskim Dunavom (87:83) pred prepunom sportskom halom u Srbobranu obezbedio istorijski plasman u Drugu lige Srbije.

Tada je za najboljeg igrača šampionata proglašen kapiten Srbobranaca Dragan Marić, a zvanično najuspešniji trener bio je mladi strateg Akademika Jovica Andrić.

Najuspešniji trener u godini na isteku je Milan Srdanović (26) iz Džudo kluba Turija. Deca koju podučava ovaj mladić sa zvanjem majstora džudoa su u 2017. osvojila impozantne 246 medalje i devet pehara. Od toga su 64 zlatna odličja, 55 srebrnih i 122 bronzane medalje.

Od ukupnog broja, tri su donešene sa Školskog prvenstva Vojvodine, jedna sa Republičkog školskog takmičenja, još jedna sa Republičkog prvenstva za pionire, sedam je prikupljeno na pokrajinskim prvenstvima i četiri medalje sa Vojvođanskog prvenstva u sambou.

Sportski savez opštine Srbobran dodeljuje i nagradu za sveukupni učinak u oblasti sporta, a od sada će se njom dičiti Milena Ćorić, dugogodišnji sekretar ove organizacije koju je predložilo pet sportskih kolektiva i nekoliko sportskih radnika.

Kako je, između ostalog, rečeno na svečanosti u Pozorištancu, svakodnevni kontakti sa sportskim radnicima i organizacijama iz naše sredine i šire, sa institucijama i ustanovama iz oblasti sporta, samo su deo iz opisa Mileninog profesionalnog posla.

Priznanje za najbolju školu sporta pripalo je Ženskom odbojkaškom klubu Elan Volej. Njihove pionirke se od ove sezone kao razvojna ekipa takmiče u seniorskoj konkurenciji Druge vojvođanske lige pod imenom Elan Volej 2 gde se kroz takmičenje sa starijima od sebe uspešno nose i kale za neka buduća vremena. Ovaj tim je trenutno prvi na tabeli, pa je i to dokaz da se u klubu radi studiozno i sistemski, sve u korist dece sa područja srbobranske opštine.

Još jedan dokaz dobrog rada ovog kluba i škole odbojke je i činjenica da najmlađe odbojkašice na turnirima ulične odbojke takozvanim “Street volley“ turnirima beleže fantastične rezultate:

Generacija 2005/2006 godište sa svih osam turnira širom Vojvodine osvojila je svih osam zlatnih medalja čime su se pozicionirale kao najbolje u Pokrajini u svom uzrastu. Takođe, i generacija 2007/2008 godište je na ovim turnirima osvojile tri zlatna i dva srebrna odličja.

Nagradu za poseban doprinos i izuzetan značaj u razvoju i afirmaciji opštine Srbobran u oblasti sporta dobio je fudbaler kluba Mladost-Radost Dejan Živkov (17) koji bio je strah i trepet za protivničke golmane u Međuopštinskoj ligi Bačka Topola-Mali Iđoš-Vrbas-Bečej-Srbobran. Ovaj talentovani napadač je u nedavno završenoj jesenjoj polusezoni u kojoj je obukao dres Rajčuraca, mrežu rivala rešetao čak 16 puta, pa se zahvaljujući takvom učinku nalazi na samom vrhu liste strelaca ovog takmičenja.

Za mladu nadu u muškoj kategoriji proglašen je član Rukometnog kluba Srbobran Stefan Tojzan (15). Kapiten kadetske selekcije, a istovremeno i najbolji igrač ekipe je ove godine uspeo da se nađe u reprezentaciji Vojvodine B grupe koji mahom čine 16-godišnjaci, a pritom je tu bilo i sedam kadetskih reprezentativaca Srbije.

A zvanično najbolja mlada sportistkinja je Jovana Begečki (10), članica Džudo kluba Turija. Ona je u 2017. uspela da bude druga na školskom prvenstvu Vojvodine (za učenike od prvog do četvrtog razreda), a za najveći uspeh se smatra osvajanje zlatne medalje na školskom prvenstvu Srbije u Pančevu (takođe za učenike od prvog do četvrtog razreda).

Tokom ove godine učestvovala je na 16 turnira i na svakom je imala u proseku dve pobede, pogotovo u drugom delu takmičarske sezone gde je dominirala u svojoj kategoriji na svim turnirima u Srbiji i inostranstvu.

Pre nego što se počelo sa proglašenjem najuspešnijih kolektiva i pojedinaca, Sportski savez je iskoristio priliku da istakne i značaj rekreativnog sporta koji je prisutan i zastupljen u našoj opštini, a naročito kod osoba koje nisu u redovnom takmičarskom sportu.

Član Opštinskog veća zadužen za sport Todor Šimpraga je u saradnji sa Centrom za sport i turizam i Sportskim savezom, uz podršku lokalne samouprave uspešno organizovao tri masovna turnira – u malom fudbalu i dva turnira na otvorenom, ulični fudbal i ulični basket (tri na tri), koja su bila humanitarnog karaktera.

Sportski savez želeo je da istakne i pohvali Društvo za sport i rekreaciju invalidnih lica na čelu sa predsednikom Predragom Nićinom, koji se jedini bave organizovanjem sporta za  invalidna lica u opštini Srbobran.

Njihovi članovi su ove godine učestvovali u svim aktivnostima koje je sproveo Pokrajinski savez (streljaštvo, pikado, šah, atletiku i sportski ribolov), a da je prepoznao energiju koju ovo Društvo ima, govori i podatak da im je u 2017. bila poverena organizacija pokrajinskog, ali i državnog prvenstva u sportskom ribolovu.

Prisutnima u sali Pozorištanca se pre svih obratio predsednik Sportskog saveza opštine Srbobran Slobodan Sekulić rekavši pritom da ova organizacija trenutno okuplja 20 sportskih organizacija iz 12 grana sportova u obe konkurencije i da sa preko 1.000 aktivnih sportista predstavlja najmasovnije udruženje u opštini.

– U poređenju sa drugim sredinama naš Sportski savez daje značajan doprinos lakšem i pre svega efikasnijem radu sportskih kolektiva. Imamo obavezu da svima koji su pod našim okriljem pružimo svaku vrstu pomoći koja će doprineti boljem rezultatu i stvaranju uslova za sportske aktivnosti, kao i pomoć oko usaglašavanja klupskih akata sa pravnim i zakonskim aktima naše države – naveo je Sekulić.

On je istakao da je ove godine Sportski savez funkcionisao odlično i da je celokupan Upravni odbor dao značajan doprinos u realizaciji svih aktivnosti, te je iskoristio priliku da se članovima Saveza zahvali i izrazi nadu da će se takav odnos nastaviti i u budućnosti.

– Svesni činjenice da je stanje u sportu najbolje ogledalo stanja u društvu, trudili smo se da koliko možemo damo doprinos kako bi se svi problemi prevazišli na lakši i brži način. Da li smo u tome uspeli, možda najbolje govore rezultati naših sportista koji su opštinu Srbobran predstavljali na najbolji mogući način. Ako na sve te rezulate dodamo i broj aktivnih sportista lako ćemo doći do zaključka da ova opština spada u red onih sa izuzetnom masovnošću i primernim sportskim dostignućima – poručio je prvi čovek Sportskog saveza.

Od aktivnosti ove organizacije izdvojio je samo one koje su obeležile ovu godinu, a neke od njih su neprestana komunikacija sa svim klubovima i donošenje potrebnih akata u cilju usklađivanja rada sportskih saveza i klubova sa Zakonom o sportu koje se neprekidno prate i sprovode.

– Godina na isteku nam je bila izborna pa smo tako dobili nove organe upravljanja. U Upravni odbor su izabrani mladi ljudi iz svih grana sporta koji će ga svojim znanjem i stručnošću unaprediti. Finansiranje sportskih klubova pod okriljem Sportskog saveza bilo je redovno i u planiranom iznosu što danas predstavlja zaista veliki uspeh. Komunikacija sa višim nivoima vlasti, Sportskim savezima Vojvodine, odnosno Srbije takođe je bila na visokom nivou – podvukao je Sekulić.

U ime Sportskog saveza opštine Srbobran, on se zahvalio lokalnoj samoupravi i njenom predsedniku Radivoju Paroškom koji im je, kako je rekao, pružio maksimalnu podršku.

– Razumevanje na koje nailazimo je garancija da je sport prepoznat kao oblast koja ne predstavlja trošak već ulaganje u budućnost. Dokaz podrške je i to da je opština budžetom za 2018. godinu povećala sredstva za sport, a ja se u ime svih sportista zahvaljujem na razumevanju i obećavam da će oni u dati ogroman doprinos u promociji i afirmaciji sredine u kojoj živimo. Još jednom čestitam svim dobitnicima, a onima koji to nisu, želim da to postanu već naredne godine – zaključio je Slobodan Sekulić.

Kako se još čulo na tradicionalnoj svečanoj dodeli nagrada najuspešnijim sportistima, lokalna samouprava pored redovnih izdvajanja finansijskih sredstava za funkcionisanje sportskih klubova, sprovodi još niz drugih aktivnosti vezanih za stvaranje što boljih uslova sportistima poput besplatnog korišćenja sportskih hala i objekata, besplatnih lekarskih pregleda, sanacija i opremanja otvorenih i zatvorenih sportskih terena i objekata.

Prvi čovek opštine Radivoj Paroški naglasio je da Srbobran može da se pohvali i ponosno govori o rezultatima koji postižu sportisti.

– Za sve to je potrebno mnogo vremena, rada i odricanja. Hvala svoj našoj deci, ali i sportskim radnicima koji vode svoje klubove u dosta teškim okolnostima. Cilj lokalne samouprave je da kroz obezbeđivanje finansijskih sredstava praktično omasovimo sport, da bi se deca nalazila u zdravim sredinama i kako bi se sa njima stručno i pedagoški radilo – kazao je on.

Paroški je predložio i jednu zanimljivu ideju, da se fotografije najboljeg sportiste, odnosno kolektiva postavi na bilbord, baš kao što se to čini sa najuspešnijim učenicima.

– Mislim da to možemo da uradimo i da ćemo na takav način još više afirmisati prave vrednosti u sportu. Lokalna samouprava vodi računa o tome, izdvaja sredstva, ona naravno nisu uvek dovoljna i koriste se veoma racionalno, ali nadam se da ćemo uskoro razviti privredu koja bi onda mogla da preuzme jedan deo  odgovornosti za finansiranje sporta i tada ćemo moći da očekujemo još bolje rezulatate – rekao je Radivoj Paroški i čestitao svim dobitnicima nagrada.

IVANA CURAKOVIĆ (17) – NAJBOLJI SPORTISTA OPŠTINE SRBOBRAN

Ivana je rođena 2000, a već sa devet godina izabrala je sport kojim želi da se bavi i tada se upisuje u Ženski košarkaški klub Srbobran. Ispostavilo se, na zadovoljstvo nje, njene sestre bliznakinje Jelene, porodice, kluba, trenera Slobodana Subića i svih Srbobranaca da je ovaj odabir bio pravi.

Vrednim radom, predanošću i talentom, vrlo brzo, uzela je učešće u generacijskim ekipama svog kluba. Nesporan talenat zapažen je i u Košarkaškom savezu Srbije, pa slede pozivi koordinatora mlađih selekcija Srbije za sportsko usavršavanje u krugu najtalentovanijih košarkašica u zemlji. Ivana je letnje raspuste provodila u Požarevcu i Kragujevcu.

Već 2013/14. godine, uz nastupanje u ekipama mlađih kategorija, dobija šansu da odigra prve prvenstvene prvoligaške i utakmice Jadranske lige za srbobranski klub i uz svesrdnu pomoć iskusnijih saigračica i poverenje trenera pokazuje svoj raskošan talenat.

Ivana je svojim sportskim potencijalom zapala za oko košarkaškim stručnjacima i prvi poziv za pripreme reprezentativne selekcije Srbije sledi 2015. godine. Prvi zvanični nastup u dresu svoje zemlje imala je godinu kasnije, na Evropskom prvenstvu za kadetkinje u Italiji, kada je sa igrala zajedno sa sestrom Jelenom.

Ovog leta, Ivana je bila deo juniorske reprezentacije Srbije koja je u finalu stala pred Belgijom posle poraza rezultatom 53:55, ali su samim plasmanom među prve dve ekipe Starog kontinenta u svojoj konkurenciji pokazale da srpska ženska košarka ne mora da brine za budućnost.

Srbobranki je selektor Pavlović šansu pružio na dve, od sedam odigranih utakmica na šampionatu i to na startu takmičenja protiv Hrvatica kada je Curakovićeva doprinela pobedi (82:66) sa četiri poena i u narednom meču protiv Španije, ali u tom izgubljenom duelu (67:55) Ivana nije uspela da se upiše u strelce.

Očekuje se da već sledeće godine, ukoliko dobije poziv, ona bude među nosiocima igre, imajući u vidu da će njena generacija (2000) biti vodeća na takmičenju za juniorke, što ovaj put nije bio slučaj (vodeće je bilo 1999. godište). Tu će se verovatno naći i njena sestra bliznakinja Jelena, koja zbog povrede ovog leta nije mogla da zaigra u dresu sa državnim grbom.

Ovo je ujedno najveći takmičarski uspeh u kolektivnim sportovima u istoriji sporta opštine Srbobran.

Isti će biti podstrek za bavljenje sportom masi od devojčica i devojaka iz Srbobrana koje treniraju košarkom. Ivana je u stalnom kontaktu sa svojim klupskim drugaricama, a ovaj put sa tribina nastavlja da daje podršku svom matičnom klubu.

KOŠARKAŠKI KLUB AKADEMIK – NAJUSPEŠNIJI SPORTSKI KOLEKTIV

Košarkaški klub Akademik koji je ove godine po treći put u poslednjoj deceniji proglašen za najuspešniju sportsku organizaciju u opštini Srbobran dokaz je da se uz ozbiljan i sistematičan rad može napraviti rezultat koji će sigurno ostati upisan zlatnim slovima.

Godina koja je na izmaku ostaće zabeležena jer je obezbeđen istorijski plasman u Drugu lige Srbije, sa impozantnim učinkom od 24 pobede i samo dva poraza. Ovaj rezultat se smatra kao jedan od najvećih uspeha koji je ostvaren u opštini Srbobran računajući sve ekipne sportove.

Košarkaški klub Akademik osnovan je 1954. godine i spada među najstarije košarkaške klubove u Vojvodini. Od samog početka pa do današnjih dana kroz njega je prošlo na hiljade igrača, desetine trenera, sportskih radnika i ljudi, koji su, svako u svom vremenu trasirali put za uspeh koji je ostvaren ove godine.

Taj put često je bio težak, trnovit, ali nikada vredan odustajanja i predavanja. Dugačak je spisak ljudi koji su stvarali klub i igrače, pravili rezultate vredne pomena. Da nije bilo njih sigurno je da ni Akademik danas ne bi bio ovo što jeste. Hala sportova u Srbobranu mnogo puta u svojoj istoriji bila je prepuna ljubitelja košarke koji su uvek sa velikom pažnjom pratili svoj voljeni klub.

Ova 2017. godina posebno je značajna jer se po prvi put desilo da sportska hala u poslednjoj prvenstvenoj utakmici Prve regionalne lige Sever nije mogla da primi sve one koji su došli da budu živi svedoci istorijskog uspeha Akademika. Mnogo njih ostalo je uskraćeno da na delu vide kako su Srbobranci u odlučujućoj utakmici odigrali istorijski meč.

Plasman u drugu Saveznu ligu Srbije došao je kao kruna na rad svih prethodnih generacija. Ovakav uspeh doneo je potpuno zaslužen epitet našem mestu: Srbobran – grad košarke. Pored plasmana u Drugu ligu Srbije osvojen je i Kup Vojvodine, koji je samo potvrdio da se u Srbobranu ove godine igrala najbolja košarka u Pokrajini.

Uspehu kluba, pored igrača svakako su doprineli i ljudi koji su u ovoj i nekoliko prethodnih godina brinuli o stručnom radu. Sa najmlađim trenerima u ligi, najmlađom ekipom – golobradim studentima, uz nekoliko iskusnih igrača, sa veoma  ambicioznom i uspešnom upravom i sa izuzetnim radom u mlađim kategorijama, Akademik je postao klub čije se ime sa velikim respektom izgovara u košarkaškim krugovima.

Prvi trener Jovica Andrić, Srbobranac i bivši košarkaš Akademika predvodio je momke do uspeha. Uz svoje asistente, brata Dejana Andrića i Zorana Mijića, takođe iz Srbobrana, Akademik je spadao u jedinstvene slučajeve u okolini sa stručnim kadrom iz svoje sredine i malo koja ekipa još može da se podiči time.

O njihovom radu sa mlađim kategorijama možda najbolje svedoče rezultati. Četiri selekcije u redovnom takmičenju beleže izuzetne uspehe. U poslednje tri godine juniori i pioniri osvojili su drugo mesto u Vojvodini.

Kako se radi sa mladima govori najbolje podatak da su dva igrača Akademika koji su 2000. godište, Aleksandar Srdanov i Milutin Pavlović zapali za oko višestrukom državnom prvaku Crvenoj Zvezdi gde su dali značajan doprinos u osvajanju prvenstva Srbije za juniore. Nemanja Došić je igrač koji je zajedno sa Pavlovićem svoje košarkaško umeće nastavio da usavršava u Italiji, a ove godine član kadetske ekipe Akademika Igor Šijačić (2002) prešao je u Košarkaški klub Vojvodina gde sa puno uspeha nastavlja svoj sportski put.

Seniorsku ekipu Akademika predvodio je Marko Ždero, po kojem je ona postala prepoznatljiva. Ždero je u klubu već deset godina, a usput je uspeo da se ostvari i kao igrač basketa tri na tri u kojem je nekoliko puta bio prvak sveta.

Uz njega takav uspeh napravili su još dva bivša igrača Akademika, Dušan Domović Bulut i Marko Savić. Pored Ždere za ekipu su ove godine nastupali: kapiten Dragan Marić, Vuk Živanović, Nemanja Nićin, Aleksa Tutorov, Miloš Turanjanin, Igor Arnaut, Dušan Samardžić, Nikola Samojlović, Milisav Miljanić, Nikola Babić i Novica Milosavljević. Svi oni podjednako zaslužuju da budu upisani zlatnim slovima u istoriju Akademika.

Posebnu težinu uspehu Akademika daje to što je Srbobran na nivou Srbije relativno mala sredina. Mnogo veći gradovi i košarkaški centri ostali su daleko ispod. U skromnim finansijskim uslovima, ali sa dobrom organizacijom Akademik je napravio iskorak u odnosu na mnoge druge klubove. U konkurenciji Niša, Leskovca, Beograda, Lazarevca, Užica, Zrenjanina, Aleksinca, Novog Pazara….Srbobran još uvek traži svoje mesto. Svesni činjenice da je uspeh teže sačuvati nego napraviti, košarkaši Akademika hrabro ulaze  u svaku novu utakmicu.

Učiniće sve da zadrže status saveznog ligaša iako to sada mnogima izgleda kao nemoguća misija. Srbobran to zaslužuje, a svi koji nose dres ovog kluba duboko veruju u to. Uz pomoć lokalne samouprave, nekolicine privatnih preduzetnika i velikih zaljubljenika u košarku, Akademik će nastaviti da puni ovdašnju sportsku dvoranu.

MILAN SRDANOVIĆ (26), DŽUDO KLUB TURIJA – NAJBOLJI TRENER

Milan je džudoom počeo da se bavi na nagovor drugova 1999. godine kad je imao osam godina. Od tog letnjeg dana kada je stao na džudo tatami, sa njega više nije silazio.

U svojoj takmičarskoj karijeri, koja traje i danas, trenirao je za Džudo klub Turija i Džudo klub Mladost iz Bečeja sa mnogo sportskih uspeha. Sa sedamnaest godina postaje majstor džudoa (crni pojas prvi dan), a nakon pet godina polaže za drugi dan majstorskog zvanja u džudou.

Kako iz Džudo kluba Turija nikad nije za stalno otišao, 2010. godine se vraća i počinje da drži treninge uz tadašnjeg trenera. Iste godine uz redovne studije na Fakultetu tehničkih nauka upisuje školu za operativnog trenera, koju uporedo sa fakultetom završava, a već četiri godine je licenciran.

Od 1. septembra 2012. počinje da vodi stariju grupu dece u Turiji, a od marta 2014. sa upravom kluba osniva sekciju u Nadalju.  Šest meseci kasnije ostaje kao jedini trener u klubu, ali to ga nije omelo da sa decom radi u dovoljnoj meri da postanu šampioni. Pre godinu dana sa klubom osniva sekciju i u Srbobranu, te sa ponosom izdvaja Džudo klub Turiju kao jedini u opštini koji funkcioniše u sva tri naseljena mesta.

Kao svoj najveći uspeh u džudou smatra stvaranje mogućnosti i uslova za treniranje džudoa u Nadalju i Srbobranu i poboljšanje imidža kluba kako u opštini, tako i u Džudo savezu.

MILENA ĆORIĆ – NAGRADA ZA SVEUKUPAN UČINAK U OBLASTI SPORTA

Ove godine nagrada za sveukupan doprinos razvoju srbobranskog sporta pripala je osobi koja u širim sportskim razmerama možda i nije toliko poznata, ali koja je u okvirima opštine Srbobran učinila mnogo da bi sport u nezahvalnim i teškim vremenima bio u pročelju sveukupnog društvenog života.

Milena je u sportu skoro ceo svoj život. Prvi dodir sa njim imala je u trećem razredu kada je zajedno sa svojim vršnjakinjama počela da trenira rukomet u Žablju pod nadzorom čuvenog trenera Stanka Lisice. U šestom razredu osnovne škole prelazi u Nadalj gde u to vreme nije bilo ženskog rukometa. Svojom upornošću i željom da nastavi da trenira ovaj sport, Milena sa nekoliko svojih drugarica uspeva da osnuje rukometni klub. Zahvaljujući njenoj upornosti, klub je zaživeo i sa dosta uspeha se nekoliko sezona takmičio u ligaškom prvenstvu.

Kao gimnazijalka nastupa za školsku rukometnu ekipu koja na školskoj Olimpijadi u Pančevu osvaja medalju. Milena je bila jedna od najboljih, uvek verna sportu i sportskim dešavanjima u čijim organizacijama vrlo aktivno učestvuje. Njen doprinos u održavanju 11. Sportske olimpijade radnika Vojvodine 2015. godine je izuzetan. Aktivno se i kugla, pa sa svojim koleginicama redovno učestvuje u takmičenjima na pokrajinskom nivou, a punih 20 godina učestvuju na svim Sportskim olimpijadama radnika Vojvodine.

Kao istaknuti sportista, Milena dobija posao u tadašnjem SIZ-u fizičke kulture, gde na poziciji sekretara Sportskog saveza ostaje punih 35 godina. To je vremenski period  koji je možda i najbolji svedok njenog doprinosa sveukupnom razvoju sporta. Odnos sa ljudima, želja da se pomogne svakom kolektivu, rešenja za prevazilaženje teških sportskih trenutaka kojih je u srbobranskom sportu svakako bilo, večiti optimizam i odgovornost prema poslu, svrstavaju je u red ljudi koji su najzaslužniji što sport u srbobranskoj opštini sa punim pravom nosi epitet najboljeg proizvoda.

Sportski savez opštine Srbobran po ocenama iz Sekretarijata za sport i omladinu AP Vojvodine i pokrajinskog Sportskog saveza, spada u red najorganizovanijih sportskih saveza. Zahvaljujući  Mileni Ćorić, državna revizija se veoma pohvalno izrazila o radu ovdašnjeg Sportskog saveza i njegovom sveukupnom funkcionisanju.

Ljudi koji su u poslednjih 35 godina bili na čelu nekadašnje SOFK-e, a kasnije Sportskog saveza, za Milenu imaju samo reči hvale. Svako od njih imao je svoju viziju razvoja sporta i svako od njih dao je doprinos na svoj način, ali su svi oni saglasni da je Milena jedna od ključnih osoba koja je doprinela da se njihove ideje lakše i brže sprovedu u delo.

ŽENSKI ODBOJAKŠKI KLUB ELAN VOLEJ – NAJUSPEŠNIJA ŠKOLA SPORTA

Odbojkaški klub Elan Volej iz Srbobrana nastao je 2011. godine, a osnovala ga je grupa etuzijasta I zaljubljenika u ovaj sport gde su još tada kao prioritet rada kluba akcenat stavili na rad sa najmlađima.

Od samog starta pa do danas, veliki broj devojčica je prošao kroz ovaj program koji je isključivo u službi dece sa ciljem da kroz bavljenje odbojkom i sportom uopšte, postanu prvenstveno dobri ljudi, a samim tim i uspešni sportisti.

Jasno zacrtan cilj, i način na koji do toga doći, a ne odstupajući od sistema rada, na posletku doveo je Srbobranke, do Druge lige Sever, kadetsku selekciju do četvrtog mesta u Vojvodini, a pionirke do titule najbolje ekipe u okviru takmičenja odbojkaškog Saveza Srednja Bačka, što znači da su naše devojčice ove godine neprikosnovene u krugu od 50 kilometara koliko pokriva ovaj Savez.

U Elan Voleju školu odbojke pohađa i tridesetak devojčica koje kroz stručan rad sa trenerima uče svoje prve odbojkaške korake, a neće puno vremena proći kada ćemo i njih bodriti sa tribina sportskih dvorana.

Uvažavajući postignute rezultate sa mlađim selekcijama i napore koje ŽOK Elan Volej ulaže u afirmaciju odbojke prvenstveno kod dece na ovim prostorima, Odbojkaški savez Srbije i Odbojkaški savez Vojvodine su od ove godine turnir u uličnoj odbojci, koji je namenjen isključivo deci i koji se tradicionalno održava svakog septembra, uvrstili u zvanični kalendar njihovih takmičenja.

Tako se sa ponosom može reći da je Srbobran uvršten među šest gradova i opština koje su zaslužile to priznanje, pa se nalazi u odabranom društvu odbojkaških porodica kakve su u Subotici, Novom Sadu, Zrenjaninu, Apatinu i Bačkoj Palanci.

Iz Elan Voleja poručuju da se na ovome neće stati, već da će dati sve od sebe kako bi i u budućnosti mogli da se podičimo njihovim odbojkašicama.

DEJAN ŽIVKOV (17), FK MLADOST RADOST – AFIRMACIJA OPŠTINE SRBOBRAN U OBLASTI SPORTA

Dejan je rođen 2000. godine, u Srbobranu je završio Osnovnu školu “Vuk Karadžić“ posle koje upisuje srednju stručnu školu “4. juli“ u Vrbasu. Fudbalom je počeo da se bavi 2007. u Fudbalskom klubu Mladost-Radost  kod Mileta Bošnjaka.

Već 2008. registruje se za Fudbalski klub Srbobran u kome nastupa pune tri godine, a sa 11 godina zapada za oko školi fudbala CFK iz Vrbasa koja ga i dovodi kod sebe. Napreduje na tehničko-taktičkom planu i 2013. prelazi u novosadski Borac, ali tu se nije dugo zadržao.

Formiranjem škole fudbala “Siniša Gavrilov“ vraća se u Srbobran gde sa svojim vršnjacima igra veoma zapaženu ulogu u osvajanju Novosadske lige. Sa 14 godina se, zajedno sa celokupnom kadetskom selekcijom, vraća u matični klub Mladost-Radost i tri godine važi za najboljeg strelca prvenstva.

Dejan sa 16 godina beleži prve nastupe za seniore, i ne samo to, on postaje pouzdan napadač sa izrazitim osećajem za gol. U svojoj prvoj polusezoni postiže četiri gola uz dve asistencije. Dobija ponudu od superligaša Spartaka iz Subotice, koju ne propušta, pa odlazi na proleće ove godine. Posle povrede kolena, na leto sledi povratak u klub sa Rajčura, prolazi pripreme, propušta prva dva kola, a onda sledi fantastičan niz: na deset utakmica postiže 16 golova i beleži sedam asistencija, što mu je donelo prvo mesto na listi strelaca Međuopštinske lige.

Živko je napadač, tehnički na nivou sa svojom generacijom, a taktički prilagodljiv po poziciji napadača u centralnoj poziciji, ali i po bočnim delovima terena. Prodoran i brz, čita igru protivnika i odlično izvršava i odbrambene zadatke. Povučen i stabilan za svoje godine, pored učinka na terenu pleni izuzetnim vaspitanjem koje nosi od svojih roditelja. On je biser ekipe Mladost-Radost, dobar prijatelj i saigrač.

STEFAN TOJZAN (15), RUKOMETNI KLUB SRBOBRAN – MLADA NADA

Stefan je rođen 2002. godine, da voli rukomet govori podatak da je najbolji igrač kadetske ekipe i kapiten kluba. Ova generacija rukometaša uključena je u takmičenje još od mlađih pionira, a Stefan je više puta bio član reprezentacije naše grupe.

Danas se ovi mladi sportisti sa uspehom takmiče protiv kadetskih ekipa iz cele Vojvodine. U pokrajinskom Rukometnom savezu su prepoznali njegov kvalitet i talenat, pa su ga stavili na širi spisak reprezentacije Vojvodine i pozivali na pripreme i testiranje sa svojom generacijom.

Ipak, najveći uspeh je napravio ove godine. Uspeo je da uđe u reprezentaciju B grupe, koju sačinjavaju mahom 16-godišnjaci, a pritom je u toj selekciji bilo sedam kadetskih reprezentativaca Srbije.

Ovaj uspeh Stefana je i priznanje kompletnom kadetskom timu Rukometnog kluba Srbobran, jer su na okupu punih pet godina i iz godine u godinu postižu sve bolje rezultate.

JOVANA BEGEČKI (10), DŽUDO KLUB TURIJA – MLADA NADA

Jovana je rođena 2007. godine, a džudo trenira neprestano od osnivanja sekcije u Nadalju, skroo četiri godine kada je sa mnogo svojih vršnjaka prvi put stala na tatami. Jovanu kroz džudo prate mnogi uspesi. Između ostalog, sa prvenstva Vojvodine za poletarke ima tri medalje, zlato (2016), i dve bronze (2015 i 2017), bila je srebrna na pokrajinskom školskom prvenstvu ove godine (za učenike od prvog do četvrtog razreda) i zlatna sa istog takmičenja, ali na državnom nivou, takođe ove godine.

Pored nabrojanih zvaničnih rezultata, Jovana je osvojila preko 30 medalja sa različitih turnira, od čega je gotovo polovina najsjajnijih i pokazala se kao izuzetan borac u najtežim trenucima. Uz medalje Jovana je zajedno sa svojim vršnjakinjama učestvovala u osvajanju 12 pehara za najuspešnije devojčice na turnirima.

U toku 2017. godine učestvovala je na 16 turnira i na svakom je imala u proseku po dve pobede, pogotovo u drugom delu takmičarske sezone gde je apsolutno dominirala u svojoj kategoriji na svim turnirima u zemlji i inostranstvu.

Školsko prvenstvo Srbije u džudou i prvo mesto na njemu je najveći mogući uspeh koji je ona mogla da postigne. Pored toga što je dobar sportista, Jovana je odličan učenik Osnovne škole “Žarko Zrenjanin-Uča“ u Nadalju i dete za svaki primer.

DRUŠTVO ZA SPORT I REKREACIJU INVALIDNIH LICA OPŠTINE SRBOBRAN – DIPLOMA

Sportski savez želeo je da istakne i pohvali Društvo za sport i rekreaciju invalidnih lica na čelu sa predsednikom Predragom Nićinom, koji se jedini bave organizovanjem sporta za  invalidna lica u opštini Srbobran.

Njihovi članovi su ove godine učestvovali u svim aktivnostima koje je sproveo Pokrajinski savez (streljaštvo, pikado, šah, atletiku i sportski ribolov), a da je prepoznao energiju koju ovo Društvo ima, govori i podatak da im je u 2017. bila poverena organizacija pokrajinskog, ali i državnog prvenstva u sportskom ribolovu.

Društvo je pružilo odličnu organizaciju, te je Skupština Saveza donela odluku da im i narednih godina trajno dodele domaćinstvo u disciplini – sportski ribolov. Članovi Društva ističu da su zbog svega navedenog izuzetno ponosni, jer im je na ovaj način pružena prilika da promovišu opštinu Srbobran, što su i uradili na najbolji način.

Da je organizacija bila odlična potvrđuje i zadovoljstvo svih gostiju, sportista i organizatora iz pokrajinskog i republičkog saveza. Realna su očekivanja da će u kalendar takmičenja za 2018. godinu Srbobranu ponovo dodeliti domaćinstvo državnog prvenstva u sportskom ribolovu.