Cakana, Banda drvena i folkoraši zabavljaju na “Kobasicijadi“

Čuvena gurmansko-turistička manifestacija, 35. “Kobasicijada“ održava se za vikend koji je pred nama (22-24. februar), a u potpunosti je poznat kulturno-umetnički program koji su organizatori pripremili za sve one koji tada budu u Turiji.

Na binu će se već prvog dana, u petak, 22. februara tačno u podne popeti deca iz lokalne Osnovne škole “Petar Drapšin“ i zabavišta “Pepeljuga“ koji će prisutnima pokazati šta su pripremili, dok je termin od 17 do 18.30 časova predviđen za nastup Gradskog tamburaškog orkestra.

Subotu, 23. februar obeležiće niz igara i pesama folklornih ansambala koji će se smenjivati na sceni. Počinje se u 10 časova kada pred publiku najpre bude izašao zdravičar Miroslav Đurović iz Novog Sela.

Za njim dolaze kulturno-umetnička društva: “Đoko Patković“ (Bobota, Igre iz Srema, sa planine Rtanj i Ponišavlja), pa “Svetozar Marković“ (Novi Sad, Igre iz Kobišnice, Vranjskog polja i Bosilegradskog krajišta), KUD “Mladost“ (Čenej, Igre i pesme iz Vojvodine) i Udruženje građana “Novoselac“ (Novo Selo, Igre iz Riljca i okoline Gruže), a svoju rolu potom imaće i glumac Mića Živojinović u ulozi vojvode Živojina Mišića.

Premijerno pojavljivanje u javnosti čuvene “ginisovke“, ovaj put duge 2.035 metra planirano je tačno u podne, u 12.35 na scenu se penju članovi srbobranskog tamburaškog orkestra “Dobra banda“, u 13 časova sledi najava takmičenja u pravljenju najbolje klaničke industrijske kobasice, a za 14 sati predviđen je koncet još jedne tamburaške bande – bečejskih “Boema“.

Kao prvu zvezdu “Kobasicijade“ organizatori su pozvali Dragicu Radosavljević Cakanu koja će sa etno-grupom “Šara“ od 17 časova izvoditi poznate narodne, izvorne i folk numere.

Poslednjeg, trećeg dana “Kobasicijade“ centralna scena u Turiji biće zauzeta od 11 do 14.30 kada će se redom predstaviti pevačka grupa Kluba za negovanje tradicije i običaja svih naroda i narodnosti Vojvodine, KUD “Jovan Aćimac“ iz Kumana (Igre iz Mačve i Slavonije) i KUD “Stiški biseri“ iz Majilovca.

U deset minuta do podneva zasviraće majstori pera i žice iz tamburaškog orkestra “Srce Bačke“, dok je za kraj nadaleko čuvene turijske manifestacije, kao adut sačuvana svima poznata “Banda drvena“.

Ovi iskusni momci će svojim dobro uvežbanim repertoarom pesama pokušati da razgale publiku koja sa njihovih nastupa uvek ode prepuna utisaka, a start je zakazan za 13 časova i 15 minuta.

“Kobasijadu“ će programski zatvoriti koncert lokalnog kulturno-umetničkog društva “Bard“ koji će nastupiti u Hali sportova u Turiji sa početkom u 18 časova.

Darko Vujinović