Dunđerski, Golupski, Bard i Rakić među Srbobrancima

Izložba fotografija znamenitih ličnosti i panorame Srbobrana pod nazivom “Promenada kroz prošlost“ otvorena je u Galeriji lokalnog Doma kulture u ponedeljak, 18. februara.

Na portretima koje je uradio priznati umetnik i fotograf Rajko Karišić, a po uzoru na ustupljena originalna dela iz Matice srpske, nalaze se najpoznatiji članovi porodice Dunđerski poput Lazara, Lenke, Gedeona i Bogdana, zatim Novak i Sofija Golupski, Svetislav Kaćanski Bard i istoričar Lazar Rakić.

Takođe, tu su i radovi nastali na osnovu fotografija Srbobrana iz ranih godina 20. veka.

Kako se čulo prilikom otvaranja, projekat je urađen po ideji organizatora aktivnosti u Domu kulture Božane Stojković, a u ulozi pokrovitelja našao se Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Obraćajući se prisutnima, Stojkovićeva je naglasila da je cilj projekta negovanje kulture sećanja na znamenite Srbobrance koji su obeležili jednu epohu i doprineli da Srbobran postane jedna od najpoznatijih varoši u Vojvodini.

            – Želeli smo da Dunđerske, rodonačelnike građanske kulture, vratimo kući, jer oni su naši. Najveći broj portreta je upravo iz ove porodice, a plan je da i ostale značajne ličnosti budu prikazane u narednom projektu. Takođe, postoji ideja da se napravi stalna postavka kako bi svi koji dođu u Srbobran mogli da vide koliko je on veliki, a takav je zbog toga što su ga činili veliki ljudi – navela je Božana Stojković uz zahvalnost Matici srpskoj, slikaru Aleksi Pivničkom, potomcima Lazara Rakića, Pokrajinskom sekretarijatu, lokalnoj samoupravi, saradnicima i kolegama na značajnom doprinosu ovoj izložbi.

Ugledni umetnik i fotograf Rajko Karišić nije krio da mu je bilo veliko zadovoljstvo i čast kada je dobio poziv da bude deo ove priče.

            – Radeći na ovim fotografijama, prošetao sam kroz istoriju Srbobrana koja je, malo reći, impozantna. Iz tog razloga, želeo bih da zamolim sve građane da pronađu stare fotografije i donesu ih u Dom kulture kako bi ih reprodukovali i obogatili, za sada, skromnu postavku. Lepi trenuci će tako da se otrgnu od zaborava, a mislim da taj materijal može biti izvanredan i veoma koristan za neku buduću monografiju o Srbobranu – poslao je poziv Karišić.

Reč je preuzeo istoričar i kustos muzeja u Vrbasu Pavle Orbović koji je primetio da je danas, kako kaže, i pored svih tehnologija, zaborav postao brži nego ikad.

            – Ovakvom izložbom svaka uspomena koja je počela da bledi vraća stari sjaj. Kada se pomene porodica Dunđerski prva asocijacija je Srbobran. Postali su pojam građanske klase svog vremena, a njihovo bogatstvo nije se ogledalo samo u materijalnom smislu, nego i u dobrotoljublju i humanosti. Naravno, tu je i čuveni Novak Golupski, oficir i branitelj Srbobrana iz doba revolucije 1848/49, zatim veliki Stevan Vladislav Kaćanski, patriotski pesnik i revolucionar, kao i Lazar Rakić, vrstan istoričar i pedagog koga pamte brojne generacije studenata istorije u Novom Sadu. Proučavajući svoje pretke postajemo dostojni potomci i spremni za budućnost, ali i pokazujemo spremnost da negujemo kulturno-istorijsko nasleđe u vremenima kada sve nestaje munjevitom brzinom – zaključio je Orbović uz opasku da ova izložba treba da putuje.

Darko Vujinović