Gimnazija proslavila Dan škole, dramska sekcija oduševila

Gimnazija i ekonomska škola “Svetozar Miletić“ obeležila je Dan škole tri dana kasnije nego što je to prvobitno planirano, u ponedeljak, 25. februara, u svojoj svečanoj sali, umesto u Pozorištancu zbog epidemije gripa koja je uzrokovala i jednonedeljeni iznuđeni izostanak iz školskih klupa.

Planirani prigodni program ipak je održan u potpunosti, a jedino je kapacitet bio ograničen, pa su prisutni bili samo profesori, učenici i ostali zaposleni.

Pred publiku su najpre izašle četiri učenice čije su pesme sa ljubavnom tematikom odabrane kao najbolje, da bi potom usledili i recitali na engleskom jeziku. Kako sve ne bi ostalo na njemu, potrudio se i hor pod dirigentskom palicom profesora muzičkog vaspitanja Beni Čibrija koji je izveo himnu Evrope na nemačkom.

Takođe, aplauze su pobrali i đaci čiji je uspeh prošle školske godine izražen prosekom 5,00 pa su iz tog razloga nagrađeni knjigom i zahvalnicom, da bi kao poslastica za kraj bila ostavljena predstava učenika dramske sekcije inspirisana popularnom domaćom tv serijom iz devedesetih godina – “Otvorena vrata“.

Da je osmorka oduševila prisutne urnebesnim replikama Cakane, Milice, Vojkana, Bate, Ane, Milančeta, komšinice Angeline i Šuleta dokaz je smeh koji je odzvanjao svečanom salom tokom ovog gotovo polučasovnog komada.

Direktorka Maja Tutorov i sama je, kako kaže, bila iznenađena glumačkim bravurama đaka škole na čijem je čelu.

– Veoma sam ponosna na njih zbog toga što su tako dobro izveli ovu predstavu. Prijatno su me iznenadili i oduševili. Hvala i profesorima Mladenu Đuričiću, Slavici Filipović, Sanji Brdar, Zori Šarčev i Beni Čibriju, svako od njih je imao ulogu u pripremi ovog programa – poručila je naša sagovornica i dodala da će časovi propušteni zbog epidemije gripa biti nadoknađeni radnim danima, a gradivo će se sažeti.

Profesor srpskog jezika Mladen Đuričić otkrio je da su “Otvorena vrata“ izabrana u dogovoru sa učenicima.

– To je vrlo popularna serija i poželeli su da rade predstavu po njoj. Isto tako, tražili smo temu koja bi bila najpodesnija za izvođenje ovom prilikom, kao i da scenografija može da se uklopi u školski prostor. Scenario je takav da smo u jednu celinu obuhvatili više epizoda da bi iz nekoliko priča prikazali čuvenu porodicu Anđelić. Pripreme su trajale od početka drugog polugodišta, iza nas je oko 30 časova proba i veoma sam zadovoljan, sjajno su se pokazali. Žao mi je što nismo igrali u Pozorištancu, pre svega zbog učenika, mada nije isključeno da se to neće desiti u nekom narednom periodu – rekao je po okončanju čitavog programa Mladen Đuričić.

Darko Vujinović