Kobasicijada u Turiju privukla desetine hiljada ljudi

Spuštena je zavesa na još jednu Kobasicijadu, 35. po redu, a Turija je tokom tri dana (22-24. februar) vrvela od gostiju željnih da na licu mesta osete duh nadaleko čuvene gurmansko-turističke manifestacije i naravno vide i probaju 2.035 metara dugu “ginisovku“, kobasicu koju su vredne ruke deset turinskih majstora pravile dva i po dana.

Sopstveni rekord ponovo je oboren za metar, a turinska kobasica teška čak dve i po tone donešena je među narod na centralni trg ispred bine sa traktorom tačno u podne. Na čelu se nalazio prvi čovek Kobasicijade Miroslav Atanasković Toča, dok se okupljena masa tiskala se kako bi zauzela što bolje mesto.

Manifestaciju je zvanično otvorio predsednik opštine Radivoj Paroški, da bi potom kobasicu turinskom bricom, simbolično otkupljenom za jedan dinar, načeo i presekao oko dva metra. Ubrzo posle toga, ona je bila dostupna i svima ostalima po ceni od 500 dinara po metru, a nestala je za oko četiri sata.

A sat vremena pre najsvečanijeg dela, domaćini su priredili konferenciju za novinare. Čelni čovek Kobasicijade pohvalio se da Turiju za vreme trajanja ove manifestacije obiđe preko 50.000 ljudi, kao i da im dolaze prijatelji iz Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije i Rusije.

– Ponosni smo i što nam se u Udruženju priključilo mnogo omladinaca ispod 18 godina, pa sada ukupno imamo 52 člana, a tokom Kobasicijade pomažu nam i meštani koji nisu u udruženju – ukazao je Miroslav Atanasković.

Da Kobasicijada ima višestruki značaj za srbobransku opštinu potvrdio je šef lokalne samouprave Radivoj Paroški.

– Iz tog razloga je snažno podržavamo i zajedno smo sa ljudima koji vredno rade da se ona što bolje organizuje. Kobasicijada je prepoznatljivi brend i može da bude pokretač ekonomskih, privrednih i  turističkih aktivnosti, samo je potrebno preuzeti konkretnije korake da se to ostvari. Ova manifestacija svake godine raste i razvija se, stoga je moramo sačuvati kako bi dala što više našoj sredini, pre svega Turiji – podvukao je Paroški i dodaje da je od svih događaja sa sufiksom –ijada, posle Olimpijade, najstarija upravo Kobasicijada (nastala 1985. godine).

Baš kao i prošle godine, oni takmičarskog duha mogli su ekipno da se nadmeću u pravljenju svežih kobasica, a birala se i najbolja suva i industrijska kobasica.

Reka ljudi cirkulisala je Turijom drugog dana, a kao i uvek kraj puta su imali široku ponudu od slatkiša, proizvoda kućne radinosti, tekstila, igračaka, majica sa printom, navijačkih obeležja, mesnih prerađevina, magneta, privezaka i još mnogo toga, a nije izostao ni luna park za one najmlađe željne zabave.

Tokom dana na bini su se smenjivali kulturno-umetnička društva iz svih krajeva Srbije, ali i tamburaši. Oni su podgrejali atmosferu, a glavna zvezda bila je Dragica Radosavljević Cakana koja je sa etno-grupom “Šara“ nešto kasnije izvodila poznate narodne, izvorne i folk numere.

Dvočasovna svirka brzo je protekla, a svi koji su posle koncerta hteli još provoda mogli su da odu u kafane odakle je tokom celog dana dopirala živa muzika.

Centralnu binu u nedelju zauzimali su pevačka grupa Kluba za negovanje tradicije i običaja svih naroda i narodnosti Vojvodine, KUD “Jovan Aćimac“ iz Kuman i KUD “Stiški biseri“ iz Majilovca, zasvirali su i majstori pera i žice iz tamburaškog orkestra “Srce Bačke“, dok je za kraj programa na trgu, kao adut sačuvana svima poznata “Banda drvena“.

“Kobasijadu“ je programski zatvorio koncert lokalnog kulturno-umetničkog društva “Bard“ koji je nastupio u sportskoj hali.

Foto: Darko Vujinović

Darko Vujinović