Povratak u drugom delu bez efekta, novi poraz u Kragujevcu

Od ponora do povratka i novog poraza na strani. Tako se ukratko može opisati drugo gostovanje košarkašica Srbobrana u Kragujevcu ove sezone gde su u četvrtak, 28. februara u dvoboju sa Radničkim 2016 u susretu 14. kola Druge lige Sever još jednom na videlo izašle boljke koje redovno muče ekipu Slobodana Subića u gostujućim utakmicama – 78:73 (21:13, 23:16, 15:17, 19:27).

Slabo, neubedljivo, bledo i bez energije delovale su bele na terenu tokom očajnog prvog poluvremena. Ne računajući uvodnih 6-0, domaće su se za sve pitale u startnih 20 minuta susreta. Vrlo brzo prelaze u vođstvo, a kao logičan sled razvoja događaja na parketu kragujevačke sportske hale došla je i dvocifrena razlika (32:17) koja je surovo odražavala odnos snaga tokom pomenutog perioda igre.

U redovima Srbobrana nije bilo igračice koja bi stabilizovala tim i unela sigurnost ostatku ekipe, Radnički je to obilato koristio, pa je došao i do maksimalnih plus 19 na četiri minuta pre odlaska na odmor (38:19). Tek tada dolazi do određene reakcije gošći i uoči isteka prvog dela meča pogocima Ćurčićeve, Dunđerske i Subićeve prave mini seriju kojom ublažavaju deficit, ali odgovor devojaka u crvenom stigao je ekspresno za povratak na već viđeno stanje (44:29).

Posle poluvremena za zaborav, Subićeve pulenke su u nastavku imale znatno bolji pristup, energija i borbenost su bili na potrebnom nivou, mada se rezultatski u trećoj četvrtini nije mnogo toga promenilo. I dalje košarkašice Srbobrana nisu mogle da se značajnije primaknu Kragujevčankama (57:42), imale su mnogo, čini se ishitrenih šuteva za tri poena (ukupno pogođeno sedam iz 31 pokušaja na utakmici) da bi još vidljivije znake oporavka i konsolidacije pokazale u poslednjoj deonici.

Nedugo po ulasku u završni period, gošće su zapretile Radničkom silaskom na minus pet (61:56), međutim bliže od te začarane brojke nisu mogle. Kružile su Srbobranke, rival je odolevao napadima, a na minut i po pre završetka okršaja ponovo stižu do famoznih pet (76:71).

U trenucima kada su promašaji najskuplji, neprecizne su bile jedne od najefikasnijih, Tamara Ivkov i Sanja Dunđerski, dok je i posle toga šansa prokockana greškama i lošim odlukama u samoj završnici.

ŽKK Srbobran: Branka Subić 15 (6-4 sl.bacanja, 9-4 za dva, 2sk, 2as), Ivana Curaković (4sk), Nataša Božić 4, Maja Stajkovski 2, Jelena Curaković 7 (7-3 iz igre, 5sk), Tamara Ivkov 14 (9-4 za dva 7sk, 6as), Sanja Dunđerski 21 (4-4 sl.bacanja, 7-4 za dva), Jelena Ćurčić 8 (9-4 iz igre, 6sk), Mirjana Đokić 2, Željana Nešebik.

Strateg Slobodan Subić primetio je da su njegove izabranice po ko zna koji put imale seriju od desetak katastrofalnih minuta posle koje je domaćin pobegao na gotovo 20 razlike.

            – Od tog momenta pa da kraja smo uglavnom bili ravnopravan protivnik, pa često i bolji, ali nije bilo lako stići toliku prednost. Borili smo se, posebno u drugom poluvremenu, falilo nam je možda samo malo sreće u nekim šutevima. Ipak, generalno gledano, izgubili smo bez ispaljenog metka u prvom delu. Predstoje nam još dva gostovanja i ukoliko su ovi porazi lekcija da shvatimo neke stvari i psihički sazrimo za gostovanja, onda oni neće toliko boleti, a ako ostanemo sa istim problemima, rekao bih da ove sezone nismo uradili dobre stvari i izvukli pouku – upozorio je Slobodan Subić.

Iako je na ŽKK Srbobran došao red da odmara u ligi sa neparnim brojem klubova, pa će tako naredni megdan imati tek sledeće nedelje na terenu lidera Ljubovije, većina devojaka će za to vreme odmeravati snage u juniorskom prvenstvu, najpre u sredu u Staroj Pazovi, a potom i sa Vrbasom i novosadskom ŽKA.

Darko Vujinović

Tabela Druge lige Srbije: