Srbobran bio Balkan u malom, borilo se gotovo 500 džudista

Gotovo 500 učesnika iz sedam zemalja okupljenih u ukupno 50 klubova, preko 200 borbi na četiri tatamija, osam sati takmičarskog programa…ovo su brojke koje su obeležile 21. izdanje Međunarodnog džudo turnira “Turija 2019“ čiji je domaćin u nedelju, 3. marta u prepunoj srbobranskoj sportskoj hali upravo bio Džudo klub Turija.

Takmičari iz Srbije, Republike Srpske, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Severne Makedonije i Grčke bili su podeljeni u tri uzrasne kategorije – poletarci, mlađi i stariji pioniri u muškoj i ženskoj konkurenciji, kao i po težini, od 20 pa sve do 60 kilograma. Za vreme trajanja turnira podeljeno je čak 220 medalja.

Kao najuspešniji klub u ukupnom plasmanu, računajući osvojene bodove, izdvojila se beogradska Rakovica, drugu poziciju zauzeli su domaćini, treći je rumunski Mako rju Desant iz Bukurešta, potom slede pančevački Dinamo, Crvena zvezda iz Beograda, Vinča, takođe iz prestonice, Jedinstvo iz Kačareva, somborska Bačka…

Sekretar Džudo kluba Turija Lazar Gajinović je Međunarodni turnir u Srbobranu video kao dobru generalnu probu za domaće klubove koje očekuju pokrajinska i republička prvenstva.

            – Klubovi su se pojavili u kvalitetnom sastavu i mnogi su iskoristili priliku da dođu i provere formu kako bi videli šta mogu da očekuju na nastupajućim takmičenjima. Naš turnir očigledno ima renome, iz godine u godinu dolazi sve više inostranih džudista što govori o njegovoj jačini – ponosno tvrdi naš sagovornik.

Gajinović ističe i da su svi gosti iz inostranstva ugošćeni kako dolikuje. Neki su bili smešteni u porodičnim kućama članova Džudo kluba Turija, dok su za jedan deo njih obezbeđeni smeštajni kapaciteti u Turiji, Sirigu i Temerinu.

            – Na taj način omogućavamo da i naša deca budu lepo primljena ukoliko budu odlazila u zemlje regiona. Uveren sam da će i oni biti gostoprimljivi prema nama. Takođe, smatram da ova sredina baš preko Međunarodnog turnira može da pronađe svoju šansu u turizmu, jer pored 500 džudista, sa njima dođe i pratnja i vidu trenera, roditelja, vozača ili drugih službenika. Retko kome u Srbobranu uspeva da okupi ovoliki broj ljudi – ukazuje sekretar Džudo kluba Turija koja se diči priznanjem za najbolju školu sporta u opštini.

Sagovornik našeg radija ne zaboravlja ni ulogu roditelja i sponzora u organizaciji 21. Međunarodnog turnira.

            – Dobili smo materijalnu i finansijsku pomoć kako bi sve izgledalo kako treba i hvala mnogo svima. Iza pobedničkih postolja postavili smo obeležja firmi koje su nas podržale kako bi mogla da se vide tokom fotografisanja. Svi koji požele da pomognu mogu slobodno da se obrate upravi kluba, a sredstva ulažemo u decu, nabavku opreme, prevoz, obrok tokom takmičenja i sve što je potrebno za normalno funkcionisanje – objašnjava Lazar Gajinović.

Inače, u sredu, 6. marta džudiste očekuje školsko prvenstvo Vojvodine.

            – Naša deca će nastupati kao predstavnici svojih škola. Imali smo već prvaka države, a svi osvajači medalja su ponos škola i slobodno ćemo pripisati njima taj momenat – zaključuje sekretar Džudo kluba Turija.

Svoje pozitivne utiske po završetku prestižnog turnira za mlađe kategorije izneo je i trener Milan Srdanović.

            – Zadovoljan sam, sve je proteklo u najboljem redu sa minimalnim brojem povreda. Džudo klub Turija nastupio je sa 28 takmičara i imali smo zapažene rezultate, a posebno dobra je bila sekcija iz Nadalja. Sve kategorije su bile maksimalno popunjene, nije bilo lako izboriti se za prvo mesto. Gosti iz inostranstva su takođe zadovoljni i obećali su da će doći ponovo. Što se tiče organizacije, ona je iziskivala veliko angažovanje, svi smo kao tim odradili sve, a posebno nam je pomogla lokalna samouprava na čelu sa predsednikom Paroškim, kao i član veća Jovica Andrić, direktor Centra za sport Slobodan Subić koji je otvorio turnir i drugi. Imali smo i ozbiljne sudije, dok bih kao posebnog gosta izdvojio bivšeg olimpijskog šampiona, legendarnog džudistu Slavka Obadova – podvukao je Srdanović i dodao da će 21.izdanje Međunarodnog turnira, bez sumnje, ostati upamćeno.

Darko Vujinović