Srbobran domaćin tribine o Bici na Košarama

Tribina “Košare – Bitka koja traje“ biće održana u sredu, 13. marta (18.00) u Velikoj sali Skupštine opštine Srbobran povodom obeležavanja 20. godišnjice NATO agresije i Bitke na Košarama.

Kao učesnici tribine najavljeni su pukovnik komandant odbrane Košara Ljubinko Đurković i vojnik borac Miodrag Arački koji će govoriti o borbenim dejstvima na odbrani granice Srbije i podvigu srpskih vojnika, svojih saboraca te 1999. godine.

Bitka na Košarama bila je bitka između pripadnika Vojske Jugoslavije i pripadnika tzv. OVK, podržavane regularnom Vojskom Albanije i NATO avijacijom. Bitka se vodila oko graničnog prelaza Raša Košares na granici SR Jugoslavije i Albanije između 9. aprila i 10. juna 1999, tokom NATO bombardovanja SRJ.

Cilj napada sa albanske strane bila je kopnena invazija na Kosovo i Metohiju i presecanje komunikacije između jedinica Vojske Jugoslavije u Đakovici i Prizrenu. Takođe, još jedan cilj bio je zauzimanje šireg područja Metohije tokom tog napada. Posle teških borbi srpska vojska uspela je da porazi napadače i spreči njihov ulazak na KiM.

Pripadnici tzv. OVK uspeli su da zauzmu karaulu Košare zbog artiljerijske podrške albanske vojske, NATO avijacije i malog broja vojnika Vojske Jugoslavije na tom području koji su morali da se povuku, ali su poraženi u njihovom planu kopnene invazije na tom pravcu uprkos podršci koju su imali.

Organizator tribine je Opština Srbobran uz podršku Društva srpskih domaćina.