Srbobran među najrizičnijim mestima u Srbiji za decu u saobraćaju

Opština Srbobran našla se među deset lokalnih samouprava u Srbiji najrizičnijih za bezbednost dece u saobraćaju prema istraživanjima Agencije za bezbednost saobraćaja, što je bio razlog da se u sredu, 6. marta u Pozorištancu za učenike petog i šestog razreda, kao i u sportskoj hali u Nadalju organizuje edukativna predstava na temu povećanja bezbednosti dece u saobraćaju.

Republička Agencija za bezbednost saobraćaja od ove godine počela je da sprovodi pilot projekat sa ciljem povećanja bezbednosti dece viših razreda osnovnih škola, nakon što je posle analize nastavnih planova i programa shvaćeno da učenici nisu dovoljno obučeni na ovu temu.

Iz tog razloga osmišljena su četiri modela nastave. Prvi je predstava koja prikazuje svakodnevne, životne situacije na ulicama, zatim interaktivna nastava u okviru koje se priča o situacijama u saobraćaju i gledaju filmovi prilagođeni uzrastu đaka, treći model je interaktivna nastava sa poznatim ličnostima namenjena sedmacima i osmacima, a tu je i vršnjačka edukacija gde srednjoškolci drže nastavu svojim vršnjacima.

Kako je za “Radio Srbobran“ navela Danijela Marković, stručni konsultant Agencije za bezbednost saobraćaja, pretprošle godine u saobraćajnim nezgodama širom naše zemlje povređeno je 1.455 dece, dok je 11 poginulo, pa je, kaže, to bio dovoljno alarmantan podatak da se krene sa realizacijom pilot projekta.

            – Obuhvatili smo celu Srbiju, a po našem spisku u rizična mesta spadaju Beograd, Vranje, Niš, Čačak, Kraljevo, Bela Crkva, Lovćenac, Šabac i nažalost Srbobran. Naša namera je da podignemo nivo bezbednosti  i svesti dece, a do sada su sjajno prihvatala sve modele nastave – poručila je Danijela Marković.

Darko Vujinović