Srbobranska „Ruka spasa“ dobila podršku kompanije Telekom Srbija

Udruženje „Ruka spasa“ iz Srbobrana, zajedno sa udruženjima „Diližansa“ iz Radičevića i „Panonija“ iz Sivca, u narednom periodu svoje aktivnosti će obavljati uz podršku kompanije Telekom Srbija u visini od 200.000,00 dinara. Projekat se realizuje u saradnji sa Savetom za rodnu ravnopravnost Vlade AP Vojvodine, a na prvom mestu posvecen je udruzenjima zena u manjim sredinama, odnosno promociji kulturne bastine i zenskog stvaralastva.

Kompanija Telekom Srbija nastavila je sa realizacijom projekta „UdruŽene“ koji ima za cilj da podrži žensko preduzetništvo, ali i da afirmiše i osnaži žene kako bi aktivno učestvovale u razvijanju lokalnih zajednica.Nakon udruzenja iz Visnjiceva i Morovica (Sid), Cerevica (Beocin), Karavukova (Odzaci), Baca i Tovariseva (Backa Palanka), predstavljena je saradnja sa udruzenjima zena „Dilizansa“ iz Radicevica kod Beceja, „Ruka spasa“ iz Srbobrana i „Panonija“ iz Sivca kod Kule.

 

Savka Lazić, predsednica udruženja „Ruka spasa“ zahvalila se na podršci i najavila da će sredstva dobijena u okviru ovog projekta biti namenjena za nabavku industrijske šivaće mašine i razboja za tkanje, kako bi mogli nastaviti sa svojim aktivnostima i humanitarnim radom. Predstavljanju ove saradnje prisustvovao je i predsednik opštine Radivoje Paroški koji je izrazio zadovoljstvo što se „Ruka spasa“ našla među organizacijama čiji rad je prepoznat ne samo u lokalnoj sredine veđ i mnogo šire.

Direktorka Sektora za odnose s javnošću Telekoma Srbija Marija Bošković istakla je da su   društveno odgovorne aktivnosti kompanije Telekom Srbija pre svega usmerene na stvaranje poslovnog okruženja u službi digitalnih inovacija, na jačanje obrazovanja i pružanje podrške preduzetništvu. „Kao kompanija koja se zalaže za rodno ravnopravan tretman žena u svim aspektima poslovnog i životnog okruženja, Telekom Srbija je prepoznat i po dodatnoj podršci ženama u cilju promovisanja ženskog preduzetništva, i to pre svega tehnološkog preduzetništva, jer ono predstavlja budućnost naše delatnosti. Međutim, da bismo do toga došli, nikako ne smemo da zaboravimo i zapostavimo ni svoju tradiciju i korene i žene koje se bave tradicionalnim zanimanjima, jer i one svojim istrajnim radom grade našu budućnost“, izjavila je Marija Bošković.

Budući da je najveći broj udruženja žena organizovan upravo na teritoriji Vojvodine, tokom projekta biće predstavljena saradnja sa dvadeset udruženja žena iz tog dela Srbije kojima će podrška Telekoma Srbija pomoći u misiji očuvanja, negovanja i promovisanja tradicije, starih zanata i humanitarnog rada.

Podrška Telekoma Srbija jednako je značajna za sva udruženja čije je članice doživljavaju kao potvrdu za sav dosadašnji trud i zalaganja za unapređenje položaja žena u manjim sredinama.

Ručni radovi poput tkanja, vezenja, pletenja, oslikavanja platna, heklanja, izrada nakita i nošnji, kao i očuvanje domaće tradicionalne kuhinje samo su neke od delatnosti u okviru kojih žene, učesnice projekta UdruŽene, čuvaju lokalne običaje i baštine tradiciju srpskog i ostalih naroda koji žive u našoj zemlji. Neka od udruženja na taj način stvaraju prepoznatljiv brend, te su upravo kroz udruživanje napravila i svoje prve korake u preduzetništvu.

Kompanija Telekom Srbija nastavila je sa realizacijom projekta „UdruŽene“ koji ima za cilj da podrži žensko preduzetništvo, ali i da afirmiše i osnaži žene kako bi aktivno učestvovale u razvijanju lokalnih zajednica.Nakon udruzenja iz Visnjiceva i Morovica (Sid), Cerevica (Beocin), Karavukova (Odzaci), Baca i Tovariseva (Backa Palanka), a danas je predstavljena saradnja sa udruzenjima zena „Dilizansa“ iz Radicevica kod Beceja, „Ruka spasa“ iz Srbobrana i „Panonija“ iz Sivca kod Kule.