Dok traje vanredno stanje eUprava rešenje za brojne administrativne poslove

Građani Srbije su u mogućnosti da na portalu eUprava koriste veliki broj elektronskih usluga i tako brojne administrativne poslove obave od kuće, što je od posebnog značaja u periodu dok traje vanredno stanje proglašeno zbog epidemje virusa COVID-19. Elektronske usluge možete da koristite od kuće sa svog računara ili sa mobilnog uređaja i tako smanjite opasnost od zaraze.

Elektronske usluge su deo ukupnih napora Vlade Republike Srbije da reformiše i unapredi rad javne uprave kako bi se građanima i privredi pružile kvalitetne usluge uz uštedu vremena i novca. U uslovima epidemije virusa COVID-19 elektronske usluge su se pokazale dodatno korisnim, jer zbog toga što građanima omogućavaju obavljanje brojnih administrativnih poslova od kuće, smanjuju opasnost od zaraze.

Kako biste mogli da koristite elektronske usluge neopodno je da na portalu eUprava kreirate svoju elektronsku identifikaciju (svoj korisnički nalog). Možete da koristite 3 oblika elektronske identifiacije koji će vam omogućiti pristup određenom broju elektronskih usluga:

Kreiranje naloga korisničkim imenom i lozinkom
Ovo je najjednostavniji način za kreiranje korisničkog naloga i predstavlja identifikaciju osnovnog nivoa pouzdanosti koji Vam dozvoljava pristup određenom broju usluga.

Detaljna uputstva kako se korisnički nalog kreira na ovaj način možete pronaći OVDE

Kreiranje naloga pomoću kvalifikovanog elektronskog sertifikata
Građani koji poseduju kvalifikovani elektronski sertifikat (elektronski potpis) mogu da svoj korisnički nalog na portalu eUprava kreiraju i uz pomoć ovog sertifikata. Korisnički nalog kreiran na ovaj način predstavlja identifikaciju visokog nivoa pouzdanosti, što Vam omogućava pristup svim uslugama eUprave.

Detaljna uputstva kako se korisnički nalog kreira na ovaj način možete pronaći OVDE!

Prijavljivanje pomoću dvofaktorske autentikacije
Prijava dvofaktorskom autentikacijom predstavlja srednji nivo pouzdanosti za koji korisnik može sam sebi da generiše parametre putem mobilnog ili tablet uređaja, trenutno samo ukoliko poseduje kvalifikovani elektronski sertifikat. Korisnicima koji se prijavljuju na ovaj način dostupno je 98% usluga na portalu eUprava.