Na infektivnoj klinici Kliničkog centra Vojvodine (KCV) trenutno se leči šest pacijenata obolelih od virusa korona

Na infektivnoj klinici Kliničkog centra Vojvodine (KCV) trenutno se leči šest pacijenata obolelih od virusa korona, od čega su dva u boljem opštem stanju i oni su praktično u fazi oporavka, dok su tri smeštena u jedinici intenzivnog lečenja, uz primenu mehaničke ventilacije, a jedan od njih je i dalje u kritičnom zdravstvenom stanju, izjavila je danas direktorka KCV prof. dr Edita Stokić.

Ona je dodala da je među šest pacijenata koji se leče u KCV i ranije oboleli pacijent iz Opšte bolnice u Pančevu, koji je juče popodne dopremljen na Infektivnu kliniku KCV, gde će njegovo lečenje biti nastavljeno.

 „Lečenje svih ovih pacijenata je pod strogim dvadesetčetvoročasovnim monitoringom multidisciplinarnog tima lekara i drugih obučenih zdravstvenih radnika i biće nastavljeno po svim algoritmima i protokolima za lečenje ovakvih pacijenata“, rekla je dr Stokić.

 Stokićeva je podsetila i na sve mere prevenacije koje svaki građanin sam može da preduzme i apelovala na sve da ih se najstrožije pridržavaju, kako bi dali prilog sprečavanju daljeg širenja virusa i povećavanja broja obolelih.

 „S druge strane, ukoliko pacijent ima povišenu temperaturu neophodno je da se odmah telefonom javi odgovarajućoj službi, ali i da odmah, samoinicijativno, sprovede mere samoizolacije“, naglasila je ona.

 Stokićeva je podsetila i na obavezu svih onih koji su dobili mere ograničenja kretanja, odnosno samoizolacije, da te mere strogo poštuju.