Borba protiv epidemije po Kineskom modelu – masovno testiranje, 3000 kreveta u Beogradu i još 5000 širom Srbije

Foto: Covid19.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će se sprovoditi trijaža pacijenata, koja je najbrži način da se prekine širenje korona virusa, te da će za najlakše pacijente biti organizovano 3.000 kreveta u Beogradu i još 5000 širom Srbije.

Pojasnio je da će lakši bolesnici, kojima nije potrebna invazivna nega biti smeštani na sajmu ili Studentskom gradu u Beogradu, potrebne su velike hale u koje se lako ulazi i izlazi.

„Potrebno je da se ne mešaju sa najtežim bolesnicima. Najtežim bolesnicima daćemo mesto u Infektivnoj klinici, Pulmologiji, Dragiša Mišović, bolnica koja sada ima već 106 novih postavljenih respiratora, pa zatim u Zemunsku bolnicu i VMA“, dodao je Vučić.

Rekao je da su kineski lekari već razgovarali sa osobljem VMA, i da će sutra nastaviti.

Ukazao je da je važan trening za lekare, ali posebno i medicinske sestre.

Za brigu o onima koji nisu na invazivnoj nezi obuka sestara može da prođe brzo, u toku dva dana, dodao je on.

“Kada uradimo tu trijažu, na taj način dovodićemo veći broj bolesnika, ali mnogo brže ćemo prekinuti stalno rastući lanac. To je suština svega”, ukazao je Vučić.

Rekao je da je Kina jedina uspela da se izbori sa ovom pošasti i niko drugi još nije.

Kaže da se na televizijama vide brojevi inficiranih i umrlih sa zakašenjem, ukazujući da će danas biti već 6.000 mrtvih u Italiji, da je Španija, za koju je rekao pre neki dan da ima 400 mrtvih da je strašno, sada ima već 2.300 žrtava.

I u SAD, kako je kazao raste broj mrtvih, u Nemačkoj je 113, Holandiji 180.

“Verujem u disciplinu, u mere koje su kineski prijatelji preduzeli. Video sam da su ovi ljudi stručni. Sipaju iz rukava najteža rešenja, a samo to vodi do rezultata”, naglasio je on.