Krizni štab Srbobrana i polagano popuštanje mera!

Štab za vanredne situacije Opštine Srbobran doneo je danas niz mera obaveznog ponašanja građana.

1. Zabranjuje se kretanje na javnim mestima, odnosno van stanova, prostorija i objekata za stanovanje u stambenim zgradama i izvan domaćinstva (okućnica), svim građanima do navršenih 65 godina, u periodu od 18,00 časova do 05,00 časova, radnim danima, kao i od petka od 18,00 časova, do ponedeljka do 05,00 časova;

2. Zabranjuje se kretanje licima sa navršenih 65 godina, osim petkom od 04,00 do 07,00 časova, kada im se kretanje dozvoljava radi kupovine namirnica. Ovim licima se dozvoljava i kretanje utorkom, petkom i nedeljom u periodu od 18,00 časova do 01,00 časa narednog dana, u trajanju od 30 minuta, u prečniku do 600 m udaljenosti od mesta prebivališta, odnosno boravišta;

3. Poslodavci u oblasti pružanja usluga (npr. vulkanizeri, automehaničari, obućari, krojači, hemijsko čišćenje, škole za obuku vozača motornih vozila i sl.) i u oblasti trgovine na malo (npr. knjižare, trgovci automobilima, motorima, biciklima, nautikom, tehničkom robom, građevinskim materijalom i sl.), mogu da nastave sa radom od 21. aprila 2020. godine u najvećem mogućem kapacitetu, osim onih kojima je zabranjeno da obavljaju delatnost zbog toga što priroda njihove delatnosti podrazumeva okupljanje većeg broja ljudi u zatvorenom prostoru (npr. trgovci i pružaoci usluga u trgovinskim centrima), odnosno blizak kontakt između pružaoca i primaoca usluge (npr. frizerske usluge, saloni lepote, teretane i sl.), te predstavlja povećanu opasnost od širenja zarazne bolesti.Nastavkom rada poslodavci su dužni da zaposlenima i korisnicima usluga obezbede, odnosno omoguće primenu svih preventivnih mera od uticaja na bezbednost i zdravlje zaposlenih tj. korisnika usluga, a posebno onih koje se odnose na sprečavanje širenja zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 (držanje socijalne distance, dezinfekciju i upotrebu zaštitnih sredstava tj. maski i rukavica), i da u tom smislu donesu poseban plan primene mera, koji je sastavni deo akta o proceni rizika koji se donosi saglasno zakonu i propisima iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.
4. Pijace na teritoriji opštine Srbobran, nastavljaju sa radom od 21. aprila 2020. godine. Zakupcima tezgi i kupcima biće obezbeđena i omogućena primena svih preventivnih mera od uticaja na bezbednost i zdravlje zaposlenih tj. korisnika usluga, a posebno onih koje se odnose na sprečavanje širenja zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 (držanje socijalne distance, dezinfekciju i upotrebu zaštitnih sredstava tj. maski i rukavica.
5. Ograničava se radno vreme maloprodajnih objekata na teritoriji opštine Srbobran, počev od 20.04.2020. godine i to:
– radnim danima od 07,00 do 17,00 časova, osim petkom, kada će maloprodajni objekti u kojima će lica starija od 65 godina moći da nabavljaju namirnice, raditi i u periodu od 04,00 do 07,00 časova, za ove građane i od 08,00 do 17,00 časova za građane do navršenih 65. godina.