Granica sa Mađarskom ponovo otvorena

Mađarska je otvorila granice za državljane Srbije, saopštio je na graničnom prelazu Reske ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto posle susreta sa ministarkom za evropske integracije Srbije Jadrankom Joksimović.

Građani Srbije danas od 10 sati mogu da uđu u Mađarsku bez testa na Covid19 i karantina od 14 dana u susednoj zemlji. Ulazak u Mađarsku moguć je na svih devet graničnih prelaza.

Kako je naveo Sijarto, Srbija je prva zemlja van Evropske unije prema kojoj je Mađarska otvorila granice, odnosno ublažila mere tokom epidemije koronavirusa, jer su se obe zemlje uspešno izborile sa epidemijom.

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović poručila je danas da je otvaranje mađarske granice za građane Srbije, bez obaveznog karantina, važan događaj koji, pre svega, znači ljudima koji iz privatnih ili poslovnih razloga imaju potrebu da na dnevnom nivou prelaze granicu, pod istim uslovima kao i pre pandemije.

„Ovim pokazujemo da naša saradnja nije samo deklarativna, nije samo na papiru i u lepim rečima, već mi sprovodimo pravo dobrosusedstvo, prave prijateljske i partnerske odnose“, istakla je Joksimović na zajedničkoj konferenciji sa mađarskim kolegom Petrom Sijartom, sa kojim se sastala na graničnom prelazu Horgoš-Reske.

Podsetivši da je Vlada Srbije u petak, 22. maja, donela odluku da državljani Mađarske mogu bez ikakvih obavezujućih mera da uđu u Srbiju, Joksimović je istakla da je Mađarska, za dva dana reagovala, i uz pomoć Ištvana Pastora – „mosta komunikacije“, u najboljem duhu reciprociteta uvela iste mere, odnosno vratila one od pre pandemije.

„Time pokazujemo da u kontinuitetu nastavljamo da unapređujemo našu bilateralnu saradnju“, rekla je Joksimović.

Ona je istakla da u istoriji diplomatskih odnosa nije bilo boljih trenutaka za odnose Srbije i Mađarske.

Tome su, kaže, pre svega doprineli premijer Mađarske Viktor Orban i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dodajući kroz osmeh da su tome malo doprineli i ministar Sijarto, predsednik SVM Ištvan Pastor i ona sama.

Kako je rekla, ovo je odličan primer i prvi put da članica EU uvodi ovako relaksirane mere u periodu pandemije, prema susednoj zemlji koja nije članica EU.

„To je dokaz ispravnosti i našeg EU puta i podrške koju nam Mađarska pruža na tom putu“, rekla je Joksimović.

Joksimović je navela da današnji događaj otvara još jednu važnu dimenziju kojom će se svi baviti – privredni oporavak, što čeka sve u Evropi, bilo da su zemlje članice Unije ili ne.

„Ovo mnogo znači u privrednom smislu. Mi imamo značajne mađarske kompanije koje posluju u Srbiji i mislim da će u budućnosti i neke srpske kompanije biti zainteresovane za ulaganje u Mađarskoj“, rekla je Joksimović.

Ministar je podvukla da ćemo se zajedno baviti pitanjem smanjenja štete nastale za obe privrede, dodajući da su i o tome pre nekoliko dana u Beogradu razgovarali i predsednik Vučić i premijer Orban.

„Ako možemo zajednički da sarađujemo i negde nastupamo, to može da ima efekat smanjenja štete po naše ekonomije“, rekla je Joksimović.

Posebno je zahvalila Sijartu na otvorenoj i kontinuiranoj podršci Srbiji na njenom EU putu, te ponovila da do kraja juna očekujemo otvaranje nekih novih poglavlja.

„Situacija i trenutak u EU nije baš povoljan za proširenje, ali utoliko nam je značajnije da imamo stalnog prijatelja, saveznika i partnera na tom putu, a to je Mađarska“, rekla je Joksimović.

Izvor: Tanjug