Šansa za zapošljavanje mladih Roma

Predstavnici Udruženja romskih studenata su u četvrtak, 4. januara 2018. godine u zgradi opštine Srbobran održali informativni sastanak kako bi saznali kolika je zainteresovanost lokalne romske populacije za program “Podsticanje zapošljavanja mladih“ (od 15 do 35) koji sprovode zajedno sa GIZ-om, nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju.

Udruženje romskih studenata postoji od 2000. godine i ima u planu da proširi svoje delovanje na Južnobački okrug, a među pet opština koje će odabrati mogao bi da se nađe i Srbobran.

Kako se čulo na sastanku, ovo Udruženje organizuje različite, kratke ili duže kurseve za poslove koji su veoma traženi, poput kraniste, viljuškariste, zavarivača, magacionera…Isto tako, prate ponude za zaposlenje, pa o tome obaveštavaju Rome sa kojima su u kontaktu, a one koji imaju sopstvene ideje za biznis povezuju sa pomenutim GIZ-om.

Predstavnik novosadskog Udruženja romskih studenata Nenad Vladisavljev naglašava da oni ne funkcionišu samo u Srpskoj Atini, već i u Vršcu, Kovinu, Staroj Pazovi, Sremskoj Mitrovici, Alibunaru, Nišu, Aleksincu, Aleksinačkom Rudniku, Leskovcu i Lebanu.

– Sada ćemo na osnovu zainteresovanosti ljudi odabrati pet opština iz Južnobačkog okruga. Obišli smo Novi Bečej, a otići ćemo i u Titel, Bačku Palanku, Zrenjanin i još neka mesta – govori Vladisavljev.

Što se tiče kurseva, on objašnjava da kratki traju od deset do 15 dana, dok oni duži budu po tri meseca.

– Važno je reći da ih organizujemo sa akreditovanim ustanovama. Recimo, za zavarivača je potreban duži kurs, kao i da se ode u fabriku “Goša“. Mi plaćamo smeštaj, hranu, a tu je i džeparac. Nakon uspešno završene obuke, dobija se međunarodni sertifikat sa kojim može da se radi i u inostranstvu – ističe Vladisavljev.

Predstavnik Udruženja romskih studenata podvlači da oni, pored toga što prave selekciju i šalju ljude na kurseve, idu i da razgovaraju sa poslodavcima.

            – Ciljna grupa programa koji sprovodimo sa GIZ-om su mladi i nezaposleni, bez obzira na obrazovanje. Želimo da im pomognemo, da ih aktiviramo i ukažemo na dostupna radna mesta – zaključuje Nemanja Vladisavljev i dodaje da će do kraja januara još jednom posetiti Srbobran.

Svi nezaposleni Romi koji imaju od 15 do 35 godina za više informacija mogu da pozovu broj 730-047.

Nešto više o Udruženju romskih studenata moguće je pronaći na njihovom sajtu ili fejsbuk stranici, a svakog petka od 8 do 9.30 na radio “Novom Sadu“ imaju svoj omladinski program.

Darko Vujinović