Roman Srbobranca Lasla Vegela najbolji u 2017. godini

Roman srbobranskog pisca Lasla Vegela “Balkanska lepotica ili Šlemilovo kopile“ je od strane bloga “Belgrade Edt Culture“ proglašen za najbolje književno delo domaćih autora u 2017. godini.

Kako se navodi, u pitanju je lista najboljih izdanja na osnovu subjektivne ocene autora, savremenosti, tematici i lepoti jezika kojim su pisana, a na samom čelu liste od deset najuspešnijih dela našao se novi roman Lasla Vegela.

Vegel je jedan od najeminentnijih pisaca kod nas čije knjige poslednje četiri decenije izazivaju sjajne reakcije kod publike i kritike. Neke od najvećih domaćih književnih nagrada su ga zaobilazile pošto izvorno piše na mađarskom jeziku, ali su sva izdanja prevedena na srpski jezik.

Ono što odlikuje ovaj roman, kao i prethodne, jeste multikulturalna i neraskidiva spona naše prošlosti i sadašnjosti kroz vrtlog političkih zbivanja na ovim prostorima. Od nekadašnje Jugoslavije, danas Srbije, sa epicentrom radnje u Novom Sadu. Roman “Balkanska lepotica ili Šlemilovo kopile“ govori o gotovo stogodišnjoj istoriji jedne novosadske porodice i završava se početkom ovog veka. Divan stil pisanja, pitko vođenje radnje kroz spoj istorije i fikcije u društveno angažovanom i ličnom kontekstu, bile su glavne vodilje za epitet najboljeg književnog dela domaćeg autora u godini iza nas.

Izdavač je “Akademska knjiga“, a priča romana počinje krajem prve decenije 20. i završava se početkom 21. veka – ona pokazuje apsurdnost porodične priče jedne nacionalne manjine, pripovedajući o paralelnim životima dede (Janoš Šlemil) i njegovog unuka (Ferenc Šlemil).

Prezime Šlemil ukazuje na glavnog junaka romana Šlemil Adelberta von Kamisoa, međutim, dok je glavni problem Kamisoovog junaka gubitak sopstvene senke, protagoniste romana Lasla Vegela brine to što imaju više senki, u romanu imaju više imena (Janoš, Johan, Jovan, odnosno Ferenc, Franja, Franc), i nosioci su više identiteta (mađarskog, nemačkog, srpskog). Takvu sudbinu im nameću istorijske oluje koje generišu neprestane promene vlasti na tim etnički šarolikim prostorima.

“Balkanska lepotica ili Šlemilovo kopile“ je drama ljudi kojima su identiteti bili nametnuti, ali je ujedno i istorijska freska jednog rubnog područja Evrope. Slika jedne epohe i anamneza jedne bolesti.

Inače, ovaj roman Lasla Vegela možete iznajmiti u i Narodnoj biblioteci u Srbobranu.