Muzika naših predaka nastavlja svoj život

Šesnaesta po redu manifestacija “Muzika naših predaka“ održana je u subotu, 20. januara 2018. godine u sportskoj hali u Srbobranu u organizaciji lokalnog mađarskog kulturno-umetničko društva “Aranj Janoš“ i Kulturnog centra “Nandor Gion“.

Tom prilikom nastupili su Bela Mičik koji je svirao na nesvakidašnjem instrumentu verkli, zatim folklorne grupe “Rona“ (Subotica), “Rizgeto“ (Mali Iđoš) i “Cirkalom“ (Bačka Topola), muzički sastav “Čaloka i Fokoš“, kao i tročlana grupa “Menteš Maškent“ koju čine Tinde Fabri Ivanovič, Geza Fabri i Daniel Liptak iz Mađarske, a oni su se predstavili moldavskom muzikom.

Pored toga, održana i dečija igraonica gde je Angela Robotka sa mališanima igrala mađarske narodne igre.

Od prvog koncerta, glavni pokrovitelj manifestacije je opština Srbobran, pa je čast da je i zvanično otvori ukazana prvom čoveku lokalne samouprave Radivoju Paroškom.

– Osećam veliko zadovoljstvo što sam ovde i što mogu da slušam prelepe zvuke mađarske muzike. Lokalna samouprava stoji iza svih projekata koji omogućavaju da se čuva, neguje i otme od zaborava kulturno nasleđe koje su stvorili naši preci. Sa razvojem kulture i negovanjem kulturne tradicije naroda koji ovde žive, stvaraju se uslovi da se poboljša i ojača zajedništvo – poručio je Paroški sa bine.

On je još istakao da je ponosan što je predsednik opštine u kojoj vlada međusobna tolerancija.

– Ona će nam omogućiti da brže krenemo koracima napretka i siguran sam da će to vrlo brzo da se desi. Želim da vaša srca razgali ova divna muzika, pesma i igra – podvukao je Paroški koji je od organizionog odbora dobio Zahvalnicu.

Manifestacija je prvi put organizovana 2002. godine, predstavlja orkestre mađarske izvorne narodne muzike, a ovaj put bili su prisutni i folkloraši. Cilj “Muzike naših predaka“ je negovanje i očuvanje mađarske izvorne narodne muzike kako bi se ona prenela novim generacijama.

Darko Vujinović