Legendarni glumci oduševili, repriza u nedelju – RASPRODATO

Još jedno maestralno ostvarenje odigrano je pred očima srbobranske publike, a na daskama scene u Pozorištancu briljirali su proslavljeni glumci – Svetlana Bojković, Vesna Čipčić i Milan Caci Mihailović koji su sa oduševljenim gledalištem vodili “Ženske razgovore“, kako je ime komada napisanog iz ruke nezaboravnog i večnog Duška Radovića.

Ljubitelji igre na daskama i košarke mogli su da uživaju u nedeljno veče, 28. januara jer je u Srbobranu tada gostovao glumački trio iz Beograda, dok je Akademik samo malo dalje, u sportskoj hali vodio veliku prvenstvenu bitku sa Novopazarcima.

A zbog velikog interesovanja za predstavu, gde su sve karte rasprodate u kratkom roku, “Ženski razgovori“ će u Pozorištancu biti još jednom izvedeni, reprizno u nedelju, 4. februara sa početkom u 19 časova.

Karte u pretprodaji koštaju 250, dok će na dan predstave iznositi 300 dinara. Mogu se kupiti radnim danima, počevši od ponedeljka, 22. januara u Domu kulture u Srbobranu, od 8 do 18 časova.

Imajući u vidu kakvi majstori svog zanata su došli u Srbobran i po čijem tekstu je nastao komad koji živi već 34 godine, publika nije mogla ni da očekuje ništa drugo, sem iskrenog smeha od srca i uživanja u lakoći igranja Svetlane, Vesne i Cacija.

Bojkovićeva (70) je u razgovoru za naš radio, nakon završetka  otkrila da im je bilo veoma prijatno tokom boravka na sceni Pozorištanca,a priznaje i da ima utisak da je tako bilo i gledalištu.

– Imali smo direktnu komunikaciju, a mogli smo i da vidimo njihova lica, jer je sala bila poluosvetljena. Primetila sam da su svi bili ozareni, i da je tekst Duška Radovića i naša interpretacija izazvala mnogo lepih reakcija. Zaista jedno prijatno veče za sve – naglasila je naša sagovornica i dodala da se unapred raduje novom gostovanju u Srbobranu.

Svetlana podseća da su “Ženske razgovore“ počeli da igraju još 8. marta 1984. godine, još dok je Radović bio živ.

– On nam je sa zadovoljstvom ustupio taj tekst. Putovali smo po celoj bivšoj Jugoslaviji, svugde smo bili divno primljeni, ali svašta se izdešavalo za to vreme i više ne živimo u toj zemlji. Imali smo i pauze u igranju, tako da nismo u pravom kontinuitetu, ali možemo reći da predstava postoji 34 godine – podvlači ona.

Da je i dalje tražena kod reditelja, pokazuje i to što smo je do nedavno mogli gledati u sitkomu “Mamini sinovi“, gde je tumačila baka Rosu, majku Bebe (Andrija Milošević) i Miše (Nenad Jezdić).

– Meni je bilo jako zanimljivo, upravo zato što se ta uloga razlikuje od svih mojih dosadašnjih i bilo mi je vrlo prijatno da to radim, pogotovo što je i društvo sjajno. Divno smo se slagali, sa sve rediteljem Vladom Aleksićem, koji je režirao i “Andriju i Anđelku“. Tekst je duhovit, a bilo je naporno, jer smo 42 epizode snimili za tri i po meseca. Zaista žestok tempo, ali imali smo dobru materiju i lepo raspoloženje – ističe čuvena glumica.

Inače, ovaj sitkom sa Prve televizije je rađen po licenci australijske serije emitovane osamdesetih i devedesetih, a Svetlana Bojković kaže da je ona uspešno prilagođena našem mentalitetu.

– Pogledala sam letimično nekoliko njihovih epizoda, ali mi imamo specifičan humor i to je ovde uspelo da se plasira, a dok gledate tu australijsku verziju, nije duhovito na način koji nama prija – ocenjuje sagovornica “Radio Srbobrana“.

Poručuje i da joj je od uloga u serijama Siniše Pavića (“Bolji život“, “Srećni ljudi“ i “Porodično blago“) u kojima je bila jedan od nosilaca, najbliža srcu Emilija Popadić.

– Mada, volela sam i medicinsku sestru Antoniju iz “Srećnih ljudi“, ona je potpuno drugačija od Emilije, i mogu slobodno da kažem da sam uživala i u toj roli. A iako je mnogo puta repriziran, “Bolji život“ uvek ima svoje gledaoce, kako nove, tako i stare koji vole da ga se prisete – priča majka glumice Katarine Žutić.

Za kraj kaže i da je više puta bila u Srbobranu, ali da nikad nije stigla da ga upozna iz razloga što uvek posle predstave samo sednu da se podruže, pa se vraćaju za Beograd.

– Tako da ga nažalost ne poznajem dovoljno, ali što kaže naš kolega Caci Mihailović, ovde vlada domaćinska, lepa i srdačna atmosfera, pa verujem da je takvo i mesto – završava čuvena Svetlana Bojković.

Upravo Milan Mihailović (69), svima poznatiji kao Caci, govori da sa dvema nežnim damama kao što su Svetlana Bojković i Vesna Čipčić nije teško, odnosno da mu je vrlo lepo sa njima.

– One u predstavi izgledaju kao oštrokonđe, ali su takve samo na sceni. Meni je pravo zadovoljstvo da radimo zajedno. Putovali smo i širom Evrope, a razlog što “Ženski razgovori“ traju preko tri decenije je taj što su reči Duška Radovića uvek aktuelne, a verovatno će tako biti i za 50 godina, a mi možemo da je igramo još dvadestak, pa da prepustimo štafetu mlađima – smeje se popularni Caci i dodaje da još uživaju u ovim ulogama.

Našem sagovorniku, naravno, ovo nije jedina predstava u kojoj glumi, bez obzira što je zvanično u penziji. U svom bivšem pozorištu “Ateljeu 212“ igra komad “Sveti Georgije ubiva aždahu“, a na programu je još od 1986. godine.

– Doduše, napravili smo pauzu između 2005. i 2012. godine, kada sam ja umesto učitelja, koga sada tumači moj stariji sin, počeo da igram dedu. Potom nastupam u Zvezdari sa “Suze su okej“, od skora i “Madlenijanumu“ igramo “Žanku“ povodom 130 godina od rođenja i 70 godina od smrti glumice Žanke Stokić – otkriva nam Mihailović.

Isto tako, u pozorištu “Slavija“ igra u delima Branislava Nušića, “Vlast“ i “Opasna igra“ za koju ima zanimljivu priču.

– Ona je prvi put izvedena baš u “Slaviji“, iako ju je Nušić napisao u izbeglištvu tokom Prvog svetskog rata, pa su sve ličnosti Francuzi. Mislio je je da će mu tamo neko igrati, ali to se nije desilo, ni u Francuskoj, a ni u Srbiji, sve dok mi nismo uzeli tekst – navodi naš sagovornik dodavši da ima i svoje veče pod nazivom “Cacijev uspomenar“.

Trio “Ženskih razgovora“ upotpunjava još jedna glumačka legenda, Vesna Čipčić (63) priznaje da je njena uloga tokom niza godina doživela neke promene, što je, veli, prirodno i normalno.

– Ona je zajedno sa svima nama, disala i rasla. U suštini, to je jedna vrlo otresita žena koja osuđuje i grdi, ali na kraju ipak kaže da – “Ljubav srce slama i ne nudi spas, teško je sa muškarcima, još teže bez vas“ – priča Čipčićeva.

Na pitanje da nešto otkrije o roli koju tumači u novom filmu “Ajvar“, rediteljke Anamarije Rosi, koji bi trebao da bude premijerno prikazan na proleće, Vesna objašnjava da se našla u koži Snežane, majke glavne junakinje.

– Ona je doktorka u penziji koja je do te mere usamljena da se ne razdvaja od urne svog pokojnog muža. Nosi je i kad ide u kafanu na ćepave, ali i kada ide na Uskrs kod prijatelja u Užice. Zaista lepa uloga, do sada na filmu nisam igrala taj tip žene i utoliko mi je to draže – podvlači ona.

Na pomen njenog imena, svako se seti legendarne serije “Vruć vetar“ i filmova iz “Žikine dinastije“.

– Za to vreme me vežu najlepša sećanja. Utoliko, što se tada radilo drugačije, tačnije mnogo ozbiljnije nego danas. Ekipa je bila fantastična, imala sam, kao mlada glumica, od koga šta da naučim, a i sa rediteljem “Vrućeg vetra“ Aleksandar Đorđević, pod čijom se palicom snimalo, sam ostvarila jako lepu saradnju i na kraju krajeva, takva je tema serije, da nije ni čudo što se toliko puta reprizira i što je narod i još uvek voli – zaključuje Vesna Čipčić.

Darko Vujinović