“Bard“ uz igru i pesmu slavio Svetog Savu

Kulturno-umetničko društvo “Bard“ je u subotu, 27. januara 2018. godine na tradicionalan način, dvočasovnim Svetosavskim koncertom u prepunoj srbobranskoj hali sportova proslavilo svoju slavu.

Na delu je bio bogat program, pun igre, muzike i pesme koje su izvodili članovi “Barda“ svih uzrasta, a veče je započelo kada je Gradski hor “Zora“ na čelu sa dirigentkinjom Jasminom Stolić izveo “Himnu Svetom Savi“.

Nakon toga, sveštenici su pristupili obredu osvećenja kolača i koljiva, kako bi slava srbobranskog kulturno-umetničkog društva protekla po svim običajima.

Mnogobrojnim prisutnima obatila se i predsednica “Barda“ Zoranka Paroški koja je svim članovima čestitala Svetog Savu, sa željom da ih bude još više, da im programu budu sve kvalitetniji, kao i da traju mnogo godina.

– Hvala opštini Srbobran, svim institucijama, organizacijama i pojedincima koji nas podržavaju u našem radu i koji nam omogućavaju da trajemo, još od januara 1985. godine. Hvala i našem prvom predsedniku, dugogodišnjem članu uprave i pomažućem članu, Miodragu Velickom Burazu koji je ceo svoj život posvetio je tamburi, pesmi i igri – poručila je ona.

Nakon nje, pred mikrofon je stao prvi čovek lokalne samouprave Radivoj Paroški koji je takođe čestitao slavu, uz poruku “Bardu“ da traje još dugo i dostojno predstavlja opštinu Srbobran.

– Želim im još više da čuvaju tradiciju srpskog naroda i da doprinesu tome da se kulturno stvaralaštvo Srba ne zaboravi. Veliki Sveti Sava nam je ostavio put kojim možemo da dođemo do istinskih duhovnih vrednosti, a ja živim u uverenju da smo dostojno pristupili obeležavanju njegovog dana – podvukao je Paroški.

Veče je bilo prožeto recitacijama pesnika Gorana Blagojevića, a na koncertu su viđene “Igre iz Vojvodine“, “Bačke igre“, “Igre iz Gruže“, Srbije, Kobišnice i Niša, kao i nastup uz pesmu “Biljana platno beleše“, koji su izvodili dečiji sastavi, a stariji izvođači su se predstavili igrom iz Knjaževca, Vranja i Krajišta.

Program je dodatno obogatio Gradski hor “Zora“, orkestar, kao i gosti iz Veternika, odnosno KUD “Veliko kolo“ koji su se predstavili “Ciganskim igrama“ i fantastičnom solo pevačicom Jelenom Božin.

Prvo lice “Barda“ Zoranka Paroški je u izjavi za “Radio Srbobran“ posle uspešnog koncerta istakla da je zadovoljna, kao i da je najvažnije da je i publika sa takvim utiskom otišla svojim kućama.

– Nije bilo zastoja, tačke su se ređale jedna za drugom i sve je prošlo bez problema. Sa pripremama za ovaj koncert počinjemo još u septembru kada startuje sezona i kada se upisuju novi članovi.  Kreće se sa novim repertoarom i obnavljanjem starog. Na početku se menjaju sastavi, pa i onaj program koji je bio uigran, mora ponovo da se uigrava, zato na neki način počinjemo iz početka – poručila je naša sagovornica.

Prisutni u sportskoj hali su sa posebnim reakcijama ispratili “Igre iz Vranja“, pa je na kratko izveden i bis.

– To je najtemperamentnija igra i na tu koreografiju publika uvek najbolje reaguje. Dovoljno je samo da čujete muziku, pa da vas ponese, a još kad se tu pojave devojke u šarenim dimijama, sa dairama i maramama, potom momci koji šire ruke, pucketaju prstima i skaču po sceni, niko ne može da ostane ravnodušan. To je igra puna duha, mladosti i života – objašnjava predsednica “Barda“.

Naredni nastup ovog kulturno-umetničkog društva zakazan je za treći dan “Kobasicijade“, odnosno nedelju 18. februar kada će u sportskoj hali u Turiji biti organizovan celovečernji koncert.

– Za mart u Srbobranu planiramo mali festival, gde će biti sa dva, tri KUD-a. Problem je samo što mi nemamo salu gde možemo da nastupamo. U Pozorištancu problem prostor, jer tamo nema uslova za folklor – priznaje Zoranka.

Što se tiče leta, ona otkriva da postoji mnogo ponuda za nastupe, te da će nakon “Kobasicijade“ igračima biti ponuđene opcije, kao i da su svi festivali na moru.

– Bili smo jako zauzeti u poslednja dva meseca sa pripremama za ovaj koncert. Nisu u pitanju samo probe, već je trebalo osmisliti konferansu, obezbediti orkestar kako bi sve funkcionisalo kao lepa celina. Tu je potrebno mnogo rada i uključivanje velikog broja ljudi. A za leto nam je u opciji Bugarska, koja je i najpovoljnija, pa i pored toga što nudimo i druge destinacije, deca su uglavnom opredele za ovu državu jer po toj ceni nigde ne mogu da borave toliko dana. Isto tako, imamo Grčku, a u najavi je i Španija – zaključuje Zoranka Paroški.

Inače, i sve škole iz opštine Srbobran su se potrudile da obeleže svoju slavu Svetog Savu, a čast da ove godine bude domaćin Svečane akademije imala je Osnovna škola “Petar Drapšin“ iz Turije, odnosno njeni učenici i nastavnici.

U tamošnjoj ispunjenoj sportskoj hali viđen je kvalitetno pripremljen program obojen pričama, muzikom, duhovnim a kapela pesmama (bez instrumentalne pratnje), glumom i običajima.

Foto: Darko Vujinović

Darko Vujinović