Na današnji dan rođeni Nandor Gion i Laslo Vegel

Pisac Nandor Gion rodio se 1. februara 1941. godine u Srbobranu. Osnovnu školu završio je u rodnom mestu, a srednju zanatsku u Subotici. Studirao je mađarski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Nakon što je diplomirao, punih 20 godina bio je saradnik, a kasnije i urednik radija „Novi Sad”. Od 1985. pa do 1994. godine bio je na mestu glavnog urednika mađarske redakcije tog medija. Tokom tri godine (1979-1982) bio je na čelu Udruženja pisaca Vojvodine, a u periodu od 1983. do 1985. bio je direktor Novosadskog pozorišta. Godine 1994. seli se u Budimpeštu.

Gion je dobio mnoge nagrade, a prva mu je bila za najbolji roman na konkursu izdavačke kuće „Forum” iz Novog Sada, kada je imao 27 godina. U narednom periodu, između ostalih, usledila su priznanja za najbolji omladinski roman gore pomenute izdavačke kuće i nagrada časopisa „Hid”, a posebno se ističe najveće priznanje države Mađarske za književnost i momenat kada je 2000. godine izabran za redovnog člana Mađarske akademije umetnosti.

Bio je član prve generacije novosadskog literarnog časopisa „Új Simposion”, a napisao je četrnaest knjiga o životu Mađara, Srba, Nemaca, Jevreja i Hrvata u Srbobranu, Vojvodini i Jugoslaviji. Po priči nekoliko njegovih romana, snimani su filmovi na mađarskom i srpskom jeziku.

Inače, na današnji dan rođen je još jedan srbobranski pisac – Laslo Vegel (77). Vegel je romansijer, esejista, dramski pisac i pozorišni kritičar koji piše na maternjem mađarskom jeziku i, po rečima kritike, podjednako pripada i srpskoj i mađarskoj književnosti. U Budimpešti je 2009. dobio najviše mađarsko priznanje za stvaralaštvo Nagradu “Lajoš Košut“.

Njegova najznačajnija dela su romani “Memoari jednog makroa“ (1967), “Dupla ekspozicija“ (1983), “Pareneza“ (1987), “Velika istočno-srednjo-evropska Gozba stupa u Pikarski roman“ (1996) i “Exterritorium“ (2002), zatim knjiga eseja “Vitgenštajnov razboj“ (1993). dramskih dela “Judita i druge drame“ (2005). Romani “Neoplanta ili Obećana zemlja“ (2014), “Ispaštanje ili priče iz donjih predela“ (2016) i “Balkanska lepotica ili Šlemilovo kopile“ (2017).  Njegova dela su prevođena na više evropskih jezika.