Tenzije u Akademiku, Skupština prekinuta

Ponovljena Izborna skupština košarkaškog kluba Akademik, održana u Pozorištancu, u četvrtak 1. februara nije dočekala kraj, jer ju je zastupnik kluba Jovan Tutorov, koji je bio predsedavajući, prekinuo posle pola sata zbog povišenih tenzija i verbalnih sukoba.

Izborno veče zvanično najboljeg sportskog kolektiva opštine Srbobran u prošloj godini, završeno je na neslavan način, uz optužbe i oštre rasprave, a  kako će se situacija u Akademiku dalje razvijati, ostaje da se vidi.

Do problema na Skupštini došlo je kada se stiglo do treće tačke dnevnog reda, odnosno izbora predsednika kluba. Kako je naveo Tutorov, član 20 Statuta nalaže da predsednika i Upravni odbor predlaže ovlašćeno lice kluba, registrovano u APR-u, što je, kako kaže, u ovom slučaju on, sve dok se ne izabere novo rukovodstvo.

Tutorov je dao predlog da prvi čovek Akademika bude Aleksandar Šaca Kajić, nekadašnji dugogodišnji igrač i trener ovog srbobranskog kluba, a sada verni navijač. Pomenuti član Statuta izazvao je burne reakcije suprotnog tabora, odnosno Jovice i Dejana Andrića i njihovih simpatizera koji su se glasno pobunili protiv toga.

Doskorašnji strateg seniorske ekipe poručio je da i oni imaju svog kandidata i želeo je da dobije reč, međutim, Tutorov to nije dozvolio pozvavši se na Statut, koji, kako je naveo, to ne omogućava, a ponudio mu je da govori kada se dođe do tačke – Razno, što je stariji od braće Andrić odbio.

Ubrzo nakon ovakvog spleta događaja, Izborna skupština je i zvanično prekinuta.

Pre sporne treće tačke dnevnog reda, prisutna 92 člana Skupštine Akademika (od 123), a koju čine registrovani igrači za aktuelnu sezonu, sa potpisanom pristupnicom, kao i fizička lica sa, takođe potpisanom pristupnicom klubu, jednoglasno su prihvatila da glasanje bude javno, ali i razrešenje Upravnog i Nadzornog odbora, izabranih na prvoj Skupštini, 12. januara ove godine.

Upravni odbor je naime, ostavku podneo posle pet dana, a Nadzorni odbor nije izabran po pravilu, jer su ga činili ljudi koji nisu članovi Skupštine Akademika, što su morali da budu.

Koliko će se najnovija dešavanja u klubu odraziti na igrače, biće poznato uskoro, jer seniori utakmicu novog, 16. kola Druge lige Srbije igraju već u petak, 2. februara kada putuju u Veliku Planu, gde će od 20 časova odmeriti snage sa tamošnjom Planom.

Darko Vujinović