Opština pomaže Spomen kući “Gion Nandor“

Predsednik opštine Radivoj Paroški, njegova pomoćnica Aranka Bergel, članovi Opštinskog veća Radivoj Debeljački i Beata Sabadoš Fodor, kao i odbornik SVM u lokalnom parlamentu Nandor Brašnjo posetili su u četvrtak, 1. februara u Srbobranu Spomen kuću pisca Nandor Giona, vrtić “Barbi“ i Zavičajnu kuću.

Zvaničnicima u Spomen kući domaćini su predsednik Kulturnog centra “Gion Nandor“ Deže Nemet, koordinatorka literarnih konkursa pomenutog Kulturnog centra dr Hargita Horvat Futo i saradnik Laslo Paracki.

Prvi čovek opštine Srbobran kazao je da je ovo bila lepa prilika za obilazak Spomen kuće, s obzirom da je na taj dan, pre 77 godina rođen pokojni srbobranski pisac.

– Smatramo da ovaj Kulturni centar jako dobro radi kada je u pitanju negovanje kulture i tradicije mađarskog naroda. Hteli smo da saznamo koje probleme imaju i šta možemo da učinimo da se stanje poboljša. I pored poteškoća koji imaju, posebno u kadrovskom smislu, veoma su agilni i iscrpni u svojim aktivnostima, što je za svaku pohvalu. Lokalna samouprava podržava sve kvalitetne projekte i angažovanja – naveo je Paroški pred okupljenim medijima.

Prema njegovim rečima, postoji više aktivnosti koje mogu biti urađene zajednički.

– Ono što svako udruženje koje se bavi bilo kojom oblasti mora znati je da se raspisuju konkursi i da se na njih mora reagovati, i u tom smislu moraju se praviti prioriteti po kojima će se obezbeđivati sredstva iz budžeta opštine.  Sa druge strane, smatramo da ova Spomen kuća zaslužuje da preko dela budžeta namenjenom kulturi, može da dobije sredstva za svoje aktivnosti i o tome smo i razgovarali – poručio je šef lokalne samouprave.

Paroški je dodao i da će se razgovori nastaviti, te da smatra da Srbobran mora da ima turističke sadržaje različitog tipa.

– Spomen kuća Giona Nandora može da bude jedna od destinacija gde bi turisti koji dođu ovde mogli da svrate, a mi svakako možemo da se podičimo njome – podvukao je on.

Rukovodstvo opštine Srbobran je zatim posetilo vrtić “Barbi“ gde idu deca koja pohađaju nastavu na mađarskom jeziku. Povod je bila želja da se vidi dokle se stiglo sa radovima oko postavljanja PVC stolarije, ugradnje prozora i vrata i centralnog grejanja koja su pokrenuta zahvaljujući mađarskoj vladi, koja je preko Nacionalnog saveta Mađara donirala iznos od 1.160.000 dinara.

– Naravno, lokalna samouprava je i u ovome učestvovala, kao što učestvuje u obezbeđivanju drugih sredstava. Takođe smo obezbedili i oko 500.000 dinara za kupovinu nameštaja, a u vrtiću “Snežana“ na Begluku se završava projekat dogradnje objekta i toplotnih pumpi u kome će oko 100 novih kvadrata omogućiti kvalitetniji boravak dece i osoblja – istakao je Radivoj Paroški i dodavši da je zadovoljan onim što je video tom prilikom.

Direktorka Predškolske ustanove Radost Aleksandra Vrsajković pomenula je da je rok za završetak svih pominjanih radova u “Barbiju“, 31. mart ove godine.

– Inače, ovih dana je završeno postavljanje grejanja na toplotne pumpe u vrtiću “Bubamara“ u Nadalju, a ta sredstva smo dobili od Pokrajinskog sekretarijata za energetiku. Naravno da i dalje moramo da konkurišemo, ima još vrtića koja imaju poprilično stare prozore. Takvi su na Vašarištu, u Kaću i Turiji. Nadam se da ćemo uspeti da i u njima uvedemo centralno grejanje, ali i novu stolariju – naglasila je Vrsajković i dodala još da je PU “Radost“ putem konkursa Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje dobila 506.000 dinara za nove stolove i stolice, što će biti dovoljno za oko šest do sedam grupa dece.

Treća destinacija koju je obišla odabrana delegacija lokalne samouprave bila je Zavičajna kuća, za čiju obnovu su obezbeđena sredstva iz fonda “Prosperitati“ koji finansira mađarska vlada. Međutim, uslov je bio da imaju 20 odsto svojih sredstava, koje je obezbedila opština Srbobran

Darko Vujinović