Na “Kobasicijadi“ novo takmičenje i Dženan Lončarević

Novo izdanje “Kobasicijade“ u Turiji (16-18. februar) neće proći bez novine, a ona se ogleda u takmičenju ekipa koje će pokušati da naprave najbolje kobasice. Ovo nadmetanje zakazano je za drugi dan, subotu 17. februar od 13 časova u dvorištu Mesne zajednice.

Organizatori su se potrudili da učesnicima obezbede pet kilograma mesa i deset metara creva, dok će sve ostalo što im je potrebno za ovaj posao morati da ponesu sa sobom. Kuriozitet je svakako i da će takmičare ocenjivati međunarodni žiri iz Bačke Topole. Već sada, postoje najave da će se za pehar u pravljenju najukusnijih kobasica boriti timovi iz Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, kotizacija po ekipi iznosi 3.000 dinara, a prijave se obavljaju kod Ljubana Jocića na broj telefona 0692208580.

Inače, kao i svaki put glavna atrakcija ove nadaleko poznate gurmansko-turističke manifestacije biće čuvena “ginisovka“, kobasica koja će ovaj put biti dugačka 2.034 metra, a svoje premijerno pojavljivanje u javnosti imaće u subotu, 17. februara tačno u podne, kada će, po tradiciji, pred centralnu binu biti dovezena traktorom, a ubrzo nakon toga počeće se i sa njenom prodajom.

Nije zaboravljen ni prateći kulturno-umetnički program, pa će tako bez sumnje, glavna zvezda biti pop pevač Dženan Lonačerević koji će se na sceni pojaviti u subotu od 19 časova. Turinci i svi gosti koji tom prilikom budu prisutni moći će da uživaju u popularnim hitovima ovog muzičara, a dan kasnije u sportskoj hali nastupiće i kulturno-umetničko društvo “Bard“.

Turinci, po običaju mesec dana pred same “Kobasicijade“ održavaju promocije u Somboru, Subotici i Novom Sadu, a svoju humanost su pokazali kada su Crvenom krstu Subotice u petak, 2. februara uručili 50 kilograma kobasica, kao i po paket proizvoda njihovih sponzora, “Dijamanta“ i “Future“ iz Feketića.

Poslednja promocija pred sam start, organizovaće se u Novom Sadu, u petak, 9. februara sa početkom u 7 časova.

Darko Vujinović