Hitovi Dženana Lončarevića odzvanjaće Turijom

Čuvena gurmansko-turistička manifestacija, 34. “Kobasicijada“ održava se za vikend koji je pred nama (16-18. februar), a sada je već u potpunosti poznat kulturno-umetnički program koji su organizatori pripremili za sve one koji tada budu u Turiji.

Na binu će se već prvog dana, u petak, 16. februara tačno u podne popeti deca iz lokalne Osnovne škole “Petar Drapšin“ i zabavišta “Pepeljuga“ koji će prisutnima pokazati šta su pripremili. Termin od 14.30 do 16 časova predviđen je za mladu srbobransku muzičku grupu “Kaluđeri“ na čelu sa Radoslavom Subićem, a odmah nakon njih na binu se penje još jedan bend, “Moon lighting quartet“.

Za kraj prve večeri “Kobasicijade“ kao glavni adut, sačuvana je svima poznata “Banda drvena“ koju čine Dalibor Stanojević, Predrag Pejakov i Đorđe Arđeljan uz nesvakidašnju drugarsku podršku Gal Edvina na saksofonu i Mitru Gorana na bubnjevima.

Ovi iskusni momci će svojim dobro uvežbanim repertoarom pesama pokušati da razgale publiku koja sa njihovih nastupa uvek ode prepuna utisaka, a start je zakazan za 18 sati.

Subotu, 17. februar obeležiće niz igara i pesama folklornih ansambala koji će se smenjivati na sceni. Počinje se već u 10 časova kada izađu članovi KUD-a “Šamot“ iz Aranđelovca. Za njima dolaze druga i kulturno-umetnička društva:  KUD “Branko Radičević“ (Zemun), pa KUD “Brile“ (Beočin), KUD “Stubline“ (Obrenovac), KUD “Svetozar Marković“ (Novi Sad), KUD “Mladost“ (Čenej), KUD “Đorđe Novaković“ (Slankamen), KUD “Stiski Biseri“ (Majilovac), beogradska etno grupa “Grlice“ i KUD “Đura Jakšić“ iz Srpske Crnje.

Svi oni će sa prekidima igrati i pevati do 16 časova, a u 19 sati koncert započinje popularni muzičar Dženan Lončarević koji će, bez sumnje, privući i najviše ljudi. Turinci i gosti sa svih strana moći će da uživo čuju njegove hitove poput “Loša“, “Ludujem“, “Putnička“, “Nikome ni reč“, “Cvete beli“, “Pitam te“ i drugih.

Poslednjeg, trećeg dana “Kobasicijade“ organizatori su kao novinu kulturno-umetničkim društvima dodali i proverene tamburaške orkestre. Centralna scena u Turiji biće zauzeta od 10 do 15 časova kada će se redom predstavljati KUD “Mladost“ iz Nove Pazore sa 18 učesnika, potom KUD “Jovan Aćimac“ iz Kumana koji će činiti 30 učesnika i KUD “Izvor“ iz Starih Banovaca sa 25 učesnika.

Svoje predstavnike u vidu pevačke grupe imaće i srbobranski Klub za negovanje tradicija i običaja, a zatim će se ređati tri tamburaška orkestra: “Dogovor“, “Dobra banda“ i “Srce Bačke“.

“Kobasijadu“ će programski zatvoriti koncert lokalnog kulturno-umetničkog društva “Bard“ koji će nastupiti u Hali sportova u Turiji sa početkom u 18 časova.

Darko Vujinović