“Zmajev festival nauke“ okupio radoznalu decu

Šesto izdanje “Zmajevog festivala nauke“ koji se u petak, 9. februara odigrao u Osnovnoj školi “Jovan Jovanović Zmaj“ protekao je uz prisustvo velikog broja radoznalih učenika nižih i viših razreda, ali i njihovih roditelja koji su takođe želeli da vide kako su vredni đaci predstavili omiljene nastavne predmete.

Svaka učionica bila je posvećena jednom školskom predmetu, a bilo ih je zastupljeno ukupno osam: istorija, geografija, biologija, hemija, fizika, matematika, engleski i nemački jezik. Svi koji su došli iskoristili su priliku da se okušaju u znanju, učestvuju u kvizovima i eksperimentima, ali i da pogledaju razne prezentacije i video zapise.

To su omogućili i novi laptopovi, bele table i projektori koji su kupljeni zahvaljujući finansijskoj podršci od milion dinara koje je škola dobila putem NIS-ovog konkursa “Zajednici zajedno“.

Priliku da poseti Zmajev festival nauke iskoristio je i predsednik opštine Radivoj Paroški, zajedno sa članovima Opštinskog veća Radivojem Debeljačkim i Beatom Sabadoš Fodor. Takođe, u njihovom društvu bili su i predstavnici Naftne industrije Srbije.

– Veoma sam srećan jer su se deca okupila u velikom broju i što smo videli šta su pripremila. Ova škola pokazuje kako treba raditi i stvarati uslove i za one aktivnosti koje nisu usko vezne za nastavu, kojima se može proširiti znanje i umeće. Sve učionice su bile veoma zanimljive, ali ja sam izbegao kabinet matematike (smeh). Učestvovali smo sa đacima u proveri znanja i bilo je veoma duhovito – naveo je prvi čovek opštine za naš radio.

Glavna organizatorka bila je nastavnica biologije Adriana Vereš koja priznaje da je prezadovoljna kako je sve izgledalo, s obzirom da je festivalu prethodilo mnogo posla.

– Rekla bih da su dva najpopularnija i najinteresantnija štanda bila ona za biologiju i hemiju. Za mlađe smo imali šaren program sa puzlama, kosturom, torzom čoveka, a napravili smo i prikaz morskog sveta sa ribicama, koralima, meduzama i sve im je bilo veoma primamljivo – poručila je naša sagovornica.

Novina u odnosu na prošlu godinu je to što su svoj štand imale i učenice OŠ “Petar Drapšin“ iz Turije, Ivana i Sara koje su radoznalima govorili nešto više o morskom svetu, a Adriana Vereš je uverena da se u svakom detetu krije jedan mali naučnik.

– Treba ih samo malo podstaći da to izađe iz njih i vide šta sve čuči u njima. Deca su veoma zainteresovana za ovakve stvari, potrebno im je otvoriti vidike, što je zadatak nas nastavnika. Mislim da smo na ovaj način to uspeli, jer svake godine sve više đaka se trudi i bukvalno se otimaju za štandove – zaključuje ona.

Njena koleginica koja predaje istoriju Svetlana Pajić Jojkić otkriva da se ovaj predmet na festivalu predstavio po prvi put.

– Možda su mlađi bili aktivniji, ali bili su nam i roditelji, pa su i oni želeli da provere svoje znanje i možda nešto i nauče.  Štampali smo fotografije ličnosti i događaja iz istorije pa od toga pravili slagalice, imali smo i deo koji je posvećen tome da učenici treba da svrstavaju slike istorijskih ličnosti i građevina u određene periode. Takođe, mlađi su bojili značajne ličnosti i manastire, a imali smo i edukativne igrice na kompjuteru – podvlači Svetlana Pajić Jojkić.

Svoje zadovoljstvo nije krio ni nastavnik fizike Žarko Delić, pre svega jer su deca pokazala interesovanje, a ogledi koji su prikazani su bili u skladu sa njihovim godinama.

– Imali smo one vezane za gustinu, strujna kola i toplotno širenje. Mališanima je ogled sa toplotnim širenjem pokazivao kako se balon koji se stavi na flašu i u toplu vodu sam naduva i to im je ostavljalo vizuelni efekat. Isto tako, i ogled sa pritiskom, gde se čaša napunjena vodom, preklopi papirom i voda ne iscuri što za njih u tom uzrastu predstavlja fenomen – govori Delić i za kraj dodaje da će učenici koji su predstavljali fiziku biti nagrađeni.

Foto: Darko Vujinović

Darko Vujinović