Promocija dva romana o banatskoj porodici 20. veka

Promocija dva romana književnika Radovana Vlahovića pod nazivom “Bapa“ i “1934.“ u izdanju Banatskog kulturnog centra biće održana u Galeriji srbobranskog Doma kulture u petak, 23. februara od 19 časova.

U programu učestvuju Marija Tanackov, Senka Vlahović i sam autor.

Roman “1934.“ je drugi nastavak epopeje o banatskoj porodici Popov, tačnije o paoru Branku Popovu Bapi iz sela Dragutinova kod Kikinde, njegovim ukućanima, komšijama, suseljanima i uopšte o Banatu u dvadesetom veku. Vlahovićevo književno delo predstavlja, između ostalog, istoriju jedne porodice, podneblja, kulture, istoriju jednog načina života i životne filozofije.

Autor je ovim književnim poduhvatom sačuvao od zaborava jedan svet koji je takoreći na umoru i kojem preti potpuni nestanak. U ovoj prozi sačuvan je specifičan jezik, običaji, kultura, ali i mnoge istorijske činjenice koje su piscu poslužile za izgradnju karakteristične, književne fikcije.

Njegov Bapa, prosti banatski seljak, svedok je mnogih istorijskih previranja tog doba. On je čovek koji voli da se drži po strani od istorije, ideologije i politike, ali one često dolaze i traže svoj danak čak i od njega koji se trudi da im ne duguje ništa. (Bojan Samson)

“Od zemlje smo postali, od zemlje živimo, govorio je Branko, a u zemlju ćemo i da završimo, to je naša sudbina. Zemlja. Sve drugo bude i prođe, al’ usta uvek ’leba ištu. Za nas seljake furtom ima posla i mi nikad nismo dokoni. Naučili smo da radimo, da imamo, i to što imamo da je naše, i nikad se nismo otimali i gramzili s tuđim da raspolažemo.“ (odlomak)

BIOGRAFIJA RADOVANA VLAHOVIĆA

Radovan Vlahović rođen je 1958. godine u Novom Bečeju. Studirao je jugoslovensku i svetsku književnost u Novom Sadu.

Objavio je 36 knjiga, piše romane, kratke priče, pesme, eseje, a prevođen je na engleski, ruski, nemački, mađarski, slovački, slovenački i makedonski jezik.

Član je Društva književnika Vojvodine, Udruženja književnika Srbije, Udrženja pisaca Exil – PEN, sekcije zemalja nemačkog govornog područja i Matice srpske. Osnivač je i direktor prvog privatnog kulturnog centra u Srbiji – Banatskog kulturnog centra.

Dobitnik je više nagrada za književni rad i kulturno pregalaštvo.

Osnivač je i organizator više kulturnih manifestacija: “Dani Teodora Pavlovića“, “Proleće Sime Cucića“, “Sija knjiga majke Angeline“, “Slovo ljubve na Arači“, “Evropski Fejsbuk pesnički festival“, Festival ilustracije knjige “BookILL Fest“, “Pesnička republika“, Festival umetničkog stvaralaštva osoba sa smetnjama u razvoju i invaliditetom “Sunčan dan“.

Živi i radi u Novom Miloševu.