Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara osniva odbor u Srbobranu

Politička scena u Srbobranu će uskoro biti bogatija za još jednu stranku jer je Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara (DZVM) najavila da će osnovati svoj Opštinski odbor.

Poverenik DZVM Tibor Barna je tim povodom poslao saopštenje u kom se navodi da postoji više razloga za ovaj potez partije koja je nastala 1990. godine, a da je najvažniji taj da mađarska nacionalna manjina nema izbor, jer na teritoriji opštine Srbobran, kako kaže, deluje samo jedna stranka čiju politiku ne podržava većina.

U saopštenju stoji da DZVM nikada nije menjala svoju politiku, a ona se, poručuje Barna, odnosi na personalnu teritorijalnu i lokalnu autonomiju koja bi građanima omogućila više uticaja na opštinsku politiku. On ističe da smo svedoci velikog iseljavanja ljudi iz opštine Srbobran, ali da to nije problem samo Mađara, već svih nas.

Poverenik DZVM podvlači da su oni opoziciona partija koja takvu tendenciju želi da zaustavi, a drugi problem je, kaže, što se mnogi boje da se aktivnije uključe u politiku. Navodi se i da razne fondacije kojima Vlada Mađarske pomaže sunarodnike u Vojvodini ne pripadaju ni jednoj političkoj opciji, odnosno da su potpuno apolitične.

Barna je na kraju pozvao sve koje bi se na bilo koji način priključili DZVM da se jave, jer su, ukazuje, svesni da u opštini Srbobran mnogo toga treba promeniti, kao i da svoje probleme treba da rešavaju sami, a ne da slušaju naređenja drugih.