Deca u Srbobranu uživala u operi

Deca u Srbobranu su zahvaljujući Domu kulture po prvi put imala priliku da u subotu, 3. marta pogledaju polučasovnu operu namenjenu njihovom uzrastu, a “Snežana“ je bez svake sumnje oduševila sve one koji su je u Pozorištancu gledali i slušali sa punom pažnjom.

Snežana, simbol lepote i dobrote, opisana je i predstavljena u trideset minuta prelepe muzike, a napisao ju je naš kompozitor Petar Krstić 1912. godine. Verovatno pod uticajem tadašnjih velikih italijanskih kompozitora, ova opera za decu sadrži široke fraze, raspevanu melodijsku liniju i neodoljivo podseća na mali deo neke Pučinijeve ili Verdijeve opere.

U operi su slikovito i razigrani urađene scene ove poznate priče od momenta kad je Snežana, ostavljena u šumi, naišla na kućicu patuljaka pa sve do ulaska princa koji njenim spasavanjem dovodi priču do srećnog završetka.

Operu su izveli članovi novosadskog Udruženje umetnika “Visoko C“, nastalo u junu 2015. godine sa ciljem širenja muzičke kulture i izvođenjem muzičkih predstava za decu i odrasle.

– Opera za decu nije zastupljena na našim prostorima, a mi smo se usudili da krenemo putem afirmacije najmlađih i ponudimo im nešto novo. Ovo je skup operskih pevača koji obrađuje muzičke priče i na poseban način približava operu. Radimo klasične bajke kao što “Pepeljuga“, “Crvenkapa“ i “Snežana i sedam patuljaka“ koje prilagođavamo dečijem ukusu, afinitetu i uzrastu – ističe naš sagovornik iz ovog novosadskog umetničkog udruženja.

Prema njegovim rečima, za dve i po godine koliko postoje, imali su već 300 nastupa.

– Na svakom mestu smo, baš kao i ovde, odlično prihvaćeni. Uspeh je neverovatan, što znači da publici nedostaje ovako nešto. Mi smo neka vrsta putujućeg pozorišta i naša ideja je da nastupimo u svakom mestu, jer operske kuće postoje samo u Novom Sadu i Beogradu, a ne može svako sebi da priušti odlazak na takva mesta – naveo je član “Visokog C“ i dodao da će se, na njihovo veliko zadovoljstov, sa Srbobrancima ponovo družiti već sledećeg meseca.

Darko Vujinović