Promenom životnih navika možemo sprečiti pojavu bolesti

Sedeći način život, malo kretanja i mnogo unošenja ugljenih hidrata dovelo je do razvoja velikog broja novoobolelih, odnosno njihovog povećanja i javljanja oboljenja koja su neinfektivnog karaktera, prvenstveno šećerne bolesti, visokog krvnog pritiska i na bolesti kardiovaskularnog sistema.

Ovo je poručio poslanik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) u Pokrajinskoj skupštini dr Bojan Bagi prilikom predavanja koje je u Lovačkom domu u Srbobranu u ponedeljak, 5. marta organizovao ženski forum mesnog odbora ove stranke.

O temama koje obuhvataju nezarazne bolesti uvek treba pričati, poručio je Bagi, iz razloga što predstavljaju jedan od najvećih problema današnjeg modernog čoveka.

– Treba znati da šećerna bolest kao takva predstavlja veliki problem, ne samo zdravstvene prirode, već je to problem koji ima mnogo šire dimenzije. Ako sagledate trenutno stanje u  Srbiji, oko 600.000 ljudi boluje od dijabetesa, a oko 3.000 njih godišnje umre od posledica ove bolesti – naglasio je on.

Prema Bagijevim rečima, treba pričati o šećernoj bolesti i krvnom pritisku jer u velikoj meri mogu da se preveniraju.

– Čak 95 posto šećerne bolesti je tipa 2 i ona nastaje kao posledica gojaznosti, odnosno insulinske rezistencije koju promenom životnih navika možemo poboljšati, odnosno sprečiti. To znači više kretanja, promenu načina ishrane, smanjeno unošenje alkohola i prestanak pušenja – podvlači poslanik SVM.

Organizatori sa gostom

Međutim, promena načina života u smislu kretanja nikako ne podrazumeva svakodnevni odlazak u teretanu, niti je dovoljno kretanje koje čovek ima u svakodnevnom životu.

– Potrebno je prilagoditi to kretanje i fizičku aktivnost godinama. Preporučuje se tri puta nedeljno od šest do deset kilometara šetnje brzim hodom i svako ko to bude primenjivao ima veliku šansu da odloži početak šećerne bolesti i povišeni krvni pritisak. Isto tako, genetika predstavlja značajan momenat u ovom segmentu – ukazuje dr Bojan Bagi.

Mesni odbor SVM je povodom 8. marta damama poklonio cveće

Kako kaže, Savez vojvođanskih Mađara zajedno sa svojim koalicionim partnerima na pokrajinskom nivou, Srpskom naprednom strankom čini sve da poboljša stanje zdravstvenog sistema u Vojvodini.

– Prvi od najbitnijih koraka od kako je pokrajinska Vlada počela sa radom 2016. godine je usvajanje usvajanje 153 miliona dinara u rebalansu budžeta za otvaranje tri angio sale u Somboru, Subotici i Zrenjaninu koje su bile neizbežne za adekvatno dijagnostikovanje i terapiju kardiovaskularnih bolesti. Bilo je neodrživo stanje da na teritoriji Vojvodine gde ima skoro dva miliona stanovnika, bude samo jedna angio sala, dok u ostatku Srbije bude oko 30, a samo na nivou Beograda desetak – smatra dr Bagi.

Građani su mogli postavljati pitanja, na koja je dr Bagi odgovarao

Inače, danas (utorak) će Pokrajinska skupština imati zasedanje gde će se razmatrati predlozi mera u prevenciji nezaraznih bolesti, a pored toga će se održati i telemedicinska komunikacija između Kliničkog centra Vojvodine i jedinica za moždani udar u opštim bolnicama širom Pokrajine.

– Jedan od osnovih postulata naše stranke je da svaki čovek ima zakonsko i ljudsko pravo da dobije zdravstveno zbrinjavanje u adekvatnom vremenu. Mislimo da je neodrživa situacija na koju smo mi odreagovali, a odnosi se na ukidanje noćnog dežurstva u Bajmoku i Čantaviru, naseljima koja imaju po 8.000 stanovnika. Dobrom organizacijom i domaćinskim raspolaganjem sredstava i kadrova to se može obezbediti – zaključuje dr Bojan Bagi.

Darko Vujinović