Država pomaže poljoprivrednike sa 4.000 dinara po hektaru

Poljoprivrednici tokom ove godine mogu da očekuju državne subvencije u iznosu od 4.000 dinara po hektaru obradive površine koje će u celosti isplatiti Uprava za agrarna plaćanja – naveo je za “Radio Srbobran“ Arpad Fremond, narodni poslanik iz redova SVM i zamenik predsednika skupštinskog Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

Ova uredba zvanično još uvek nije usvojena, ali se na sednici pomenutog odbora razgovaralo o tome, a naš sagovornik poručuje da subvencije, nažalost, nisu mogle biti veće.

– I lane je cifra bila ista, samo što je pola iznosa trebalo da se pravda, dok ove godine to neće biti slučaj. Važno je da poljoprivrednici mogu tokom ovog i sledećeg meseca da predaju zahteve, a krajnji rok biće 30. april. Za Ministarstvo poljoprivrede je važno da taj novac što pre da poljoprivrednim proizvođačima jer je prošla godina bila veoma loša zbog suše – govori Fremond.

Što se tiče ostalih subvencija, za uzgoj muznih krava dobijaće se 25.000, po 10.000 za tovne bikove i suprasne krmače, 7.000 za ovce i koze, a pčelari će po jednoj košnici dobiti 720 dinara. Isto tako, pomoć za tovne svinje iznosi 1.000, a za jagnje i jare poljoprivrednici mogu računati na 2.000 dinara.

Zamenik predsednika Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu predlagao je da se izbriše novčana naknada za odvodnjavanje, a odluka je u nadležnosti Javno vodoprivrednog preduzeća “Vode Vojvodine“.

– Jako je važno da ta sredstva ostanu u Pokrajini kako bi se potrošila na izgradnju i modernizaciju sistema za navodnjavanje pošto se to duže vremena nije radilo – završava Arpad Fremond.

Darko Vujinović