Na akciji preko 100 davalaca krvi, dame dobijale karanfile

Prvoj ovogodišnjoj redovnoj akciji dobrovoljnog davanja krvi u Srbobranu odazvalo se 109 ljudi (dvoje odbijeno i 11 novih davalaca), a pošto se dan njenog održavanja poklopio sa Međunarodnim praznikom žena – 8. martom, sve dame koje su se odazvale dobile su u znak pažnje po jedan karanfil.

Humanitarnu akciju u Pozorištancu posetio je i predsednik opštine Radivoj Paroški koji je pred okupljenima naveo da mu je drago što može da prisutnim ženama čestita njihov praznik.

Ali smatram da je potrebno da im uvek ukazujemo poštovanje, a ne samo ovog dana. Posebno onim pripadnicama lepšeg pola koje dobrovoljno daju krv. Želim vam sve najbolje i da 8. mart bude samo povod da i ostali dani budu posvećeni ženama – naglasio je prvi čovek lokalne samouprave i potom lično svim damama u Pozorištancu darivao po karanfil.

Dr Vaso Kulidžan je ispred suorganizatora akcije, Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine, za naš radio rekao da je odziv odličan, a pohvalio je i gest srbobranskog Crvenog krsta da ženama pokloni cveće.

– Zahvaljujem svima koji redovno daju krv, ali i onima koji se povremeno pojavljuju. Ovdašnji Crveni krst izuzetno dobro organizuje akcije i obezbeđuje maksimalno dobre uslove, a hvala i rukovodstvu opštine koje je svojim dolaskom podržalo ovaj događaj – poručio je sagovornik Radio Srbobrana.

Inače, žene iz opravdanih medicinskih razloga krv mogu dati najviše tri puta godišnje, sa tim što razmak između svakog puta mora biti četiri meseca.

– Iz toga razloga mi već nekoliko godina unazad ovde organizujemo još dve takozvane vanredne, “ženske“ akcije. Prva je uvek u aprilu, a druga u avgustu, da bi se potom mogle priključiti redovnoj, koja se održava u decembru – objašnjava dr Kulidžan.

On podseća i da su potrebe za dragocenom tečnošću izuzetno velike i da ne preteruje kada to kaže, kao i da su nekad krize sa zalihama bile u letnjim mesecima kada su godišnji odmor, školski raspusti i velike vrućine.

– Nažalost, to se sada produžilo i na ostali deo godine. Svaka akcija i pojedinac nam zaista znače mnogo i koristim priliku da pozovem davaoce da se odazivaju u što većem broju. Obolelih i povređenih je veoma mnogo, a krvi nikad nije dovoljno – završava dr Vaso Kulidžan.

Darko Vujinović