Odbornička grupa SNS oštro osudila izjavu Zorana Jankovića

Odbornička grupa Srpske napredne stranke Srbobran je na konferenciji za medije, organizovanoj odmah nakon završetka 19. sednice lokalnog parlamenta održane u četvrtak, 15. marta, najoštrije osudila uvredljivu izjavu odbornika “Grupe građana Branko Gajin“, Zorana Jankovića namenjenu predsednici Skupštine opštine Mileni Alargić.

U zvaničnom saopštenju koje je pročitala predsednica Odborničke grupe ove stranke Nataša Nikolić stoji da primitivan govor odbornika Jankovića pokazuje njegov odnos prema ženama.

– Takva izjava predstavlja grubo kršenje poslovnika o radu Skupštine i ignorisanje rodne ravnopravnosti u parlamentu gde 45 odsto zaposlenih čine upravo žene. Srbobran spada u red malobrojnih opština gde su žene učesnice u donošenju odluka i vođenju javnih poslova lokalne samouprave – naglašeno je u obraćanju medijima.

Kako je još naglašeno, izjava sa konstatacijom da li se neko ostvario kao majka zadire u najdublja osećanja i nije samo kršenje poslovnika, nego i kršenje osnovnih prava svake žene.

– Pošto Odbornička grupa “Grupa građana Branko Gajin“ nije odreagovala u momentu izgovaranja ovih uvredljivih reči, to dokazuje da imaju isti stav kao i odbornik Zoran Janković – podvučeno je u saopštenju koje je pročitala Nataša Nikolić.

Tim povodom, oglasila se i sama Milena Alargić zahvalivši se svim odbornicima koji su izašli i javno podržali nju i sve žene, jer su na taj način, kako je navela, pokazali da se zaista zalažu za rodnu ravnopravnost.

– Mi smo u prethodnom periodu veoma isticali zastupljenost žena u lokalnoj Skupštini, time smo se ponosili i smatrali smo da se kod nas nešto poput ove uvrede nikad ne može desiti. Prvo sam mislila da je to samo pojedinačni istup, ali kada smo čuli izvinjenje njihove Odborničke grupe, odnosno Branka Gajina, lako smo mogli utvrditi da to izvinjenje nije bilo iskreno zato što su onda usledile nebulozne optužbe na račun mene kao predsednice Skupštine – poručila je Milena Alargić.

Ona je podvukla da su Jankovićeve reči izazvale veliki udar na njenu ličnost i osećanja, ali da je zahvaljujući svojoj snazi iznela sednicu Skupštine do samog kraja.

– Smatram da sam bila na visini zadatka. Uprkos uvredi uspela sam da ispoštujem poslovnik, sve odbornike i tačke dnevnog reda bez ikakvih incidenata. Ali mislila sam da smo u vremenu u kojem žena u Skupštini ne može da doživi ovakvo poniženje koje sam ja doživela. I do sada sam se zalagala za zastupljenost žena u javnom političkom životu, lokalnoj samoupravi i parlamentu, a mislim da ću nakon ovog incidenta to činiti još jače i snažnije – završila je Alargić.

Predsednik opštine Srbobran Radivoj Paroški ukazao je da su svi osetili da je to bio jedan omalovažavajući izraz nepoštovanja žene kao ličnosti, kao i da je ovakav slučaj do sada nezapamćen u višeparlamentarnom sistemu lokalne samouprave.

– Branko Gajin je kao predsednik Odborničke grupe mogao da traži repliku i da se izvini. To je uradio tek naknadno, kada smo svi digli glas, a moram da kažem da je to reagovanje bilo samo u smislu da bi se nešto reklo. Takođe se u kasnijem istupanju govorilo o nekim drugim stvarima kao da ovo što je izrečeno uopšte nije važno i da to nisu shvatili kao uvredu koja je upućena prema ženi, odnosno svim ženama – naglasio je prvi čovek opštine.

Paroški je dodao da zbog toga misle da Odbornička grupa “Grupa građana Branko Gajin“ nije iskreno osudila istupanje svog odbornika Zorana Jankovića.

– Iz tog razloga izražavam svoje negodovanje i nezadovoljstvo i smatram da oni nisu bili na visini zadatka koju treba da imaju odbornici kada su izabrani i kada predstavljaju građane – zaključio je Radivoj Paroški.

Darko Vujinović