Socijalisti traže ostavku odbornika Jankovića

Odbornička grupa “Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije (SPS) “ zatražila je od odbornika Zorana Jankovića da podnese ostavku zbog uvredljive izjave upućenje predsednici Skupštine opštine Srbobran Mileni Alargić, na 19. sednici lokalnog parlamenta.

Ovo se, između ostalog, čulo na konferenciji za medije u sedištu Opštinskog odbora ove stranke održane u petak, 16. marta.

Takođe, prvi čovek srbobranskog SPS-a Zoran Mladenović naveo je i da je potrebno da se šef Odborničke grupe građana, Branko Gajin lično, izvini ne samo Mileni Alargić, već svim ženama, jer se, kako je rekao, radi o neprihvatljivom načinu komuniciranja, ne samo u politici.

– Želimo da iskažemo svoje istinsko nezadovoljstvo i ukažemo na neprihvatljiv način postupanja u Skupštini, do sada neviđen u lokalnom parlamentu od kada postoji višepartijski sistem. Imamo obavezu da reagujemo, kao stranka koja u lokalnoj samoupravi ima najviše žena na rukovodećim funkcijama – naglasio je Mladenović.

U četiri javne ustanove gde članovi Socijalističke partije Srbije obavljaju funkciju direktora, sve četiri su pripadnice lepšeg pola, Dom kulture, Centar za socijalni rad, Predškolska ustanova Radost i Narodna biblioteka.

– Zbog toga smo posebno osetljivi kada je u pitanju ovakavo neprihvatljivo i bezrazložno ponašanje i to u trenutku kada je tema bila usvajanje Izveštaja o prošlogodišnjem radu Centra za socijalni rad, gde je jedna od podtačaka bila i nasilje prema ženama – podvukao je nekadašnji prvi čovek opštine Srbobran.

Mladenović govori da se ne radi o neiskusnom odborniku, jer je poznato, kaže, da je Zoran Janković nekada bio i zamenik predsednika Skupštine opštine, kao i da ima višegodišnje iskustvo u odborničkim klupama.

– Znam da je temperamentan i da ima kratak fitilj, ali bez obzira na sve, nije smeo sebi da dozvoli ovakav način obraćanja, a pogotovo šef njegove odborničke grupe, Branko Gajin nije smeo da ćuti. Ja sam iz poslednjih redova pokušao da ukažem na nepristojnost ponašanja, ali usledila je pauza, pa su tek nakon nje stigle reakcije – poručuje on.

Prema Mladenovićevim rečima, mora postojati odnos uzajamnog uvažavanja.

– Političke prepirke su moguće i tu često padnu teške reči, ali uvrede i ovakav način ophođenja prema ženama su apsolutno neprihvatljivi. SPS želi da osudi Jankovića koji mora da shvati da njegovo ponašanje prevazilazi sve okvire civilizacijskog i da jedino što u ovom trenutku može da uradi je podnošenje ostavke na mesto odbornika – istakao je Zoran Mladenović u obraćanju novinarima.

On je još dodao i da će se odluka o eventualnom pridruživanju ženama Odborničke grupe “Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ u bojkotu Jankovića doneti na partijskim sastancima, ali da sigurno neće ostati bez reakcije.

Darko Vujinović