Deca iz vrtića putem oko sveta slavila rođendan PU “Radost“

Maštovita proslava 62. rođendana Predškolske ustanove “Radost“ donela je u četvrtak, 22. marta pravi internacionalni defile i putovanja u čak devet zemalja sveta, a čitav jednočasovni program u sportskoj hali nosio je poruku – Svuda pođi, kući dođi! Oko 400 dece iz svih vrtića u opštini Srbobran bilo je obučeno u nošnje raznih država sa više kontinenata, dok su ih oduševljeni roditelji sa prepunih tribina nagrađivali burnim aplauzima.

Pre samog početka direktorka PU “Radost“ Aleksandra Vrsajković pozdravila je sve prisutne, a svojim kolegama i deci čestitala Dan ustanove.

Početna stanica, naravno, bila je Srbija kada su mališani koji idu u vrtiće “Snežana“ i “Pčelica“ sa zastavicama u crveno-plavo-beloj boji u rukama i uz taktove pesme “Zemljo moja“ označili početak putovanja po Starom kontinetu.

Nakon njih, kompozicijom “Radost Evrope“ predstavila su se deca iz “Palčića“, a prelazak preko granice označio je dolazak u Mađarsku. U bojama naših severnih suseda našli se mališani vrtića “Snežana“.

Sledeća država koja se našla na parketu srbobranske hale sportova bila je Holandija. Zemlju lala i vetrenjača na simpatičan način prikazala je grupa dece koja na mađarskom jeziku pohađa zabavište “Bambi“.

Publika sa tribina se razgalila u momentu dolaska predstavnika Grčke i prvih zvukova čuvenog Sirtakija. Zapaljen je čak i olimpijski plamen, a nisu izostali ni krugovi koji simbolizuju Olimpijske igre. Narodnom nošnjom i načinom igre prepoznatljivog grčkog plesa, deca iz nadaljskog vrtića “Bubamara“ unela su duh zemlje bogova.

Sa Balkanskog poluostrva prešlo se u najveću slovensku zemlju – Rusiju. Naravno, sa zvučnika je odzvanjala popularna “Kaljinka“, što je bio znak za hvatanje u krug i brzi ples klinaca iz Turije, odnosno zabavišta “Pepeljuga“.

Otmenost bečkog valcera viđena je zahvaljujući mališanima koji pripadaju najstarijoj grupi vrtića “Bambi“, a nakon Austrije, putovalo se u Afriku.

Čini se da su posebno oduševljenje izazvali deca iz “Crvenkape“ i njihov scenski prikaz Starog Egipta sa faraonom, Kleopatrom, “kobrom“, mumijom i karakterističnim plesom.

Klinci iz “Barbija“ ušli su u odelo Marokanaca, a prelazak na Latinsku Ameriku obeležen je zanimljivim nastupom malih Meksikanaca, tačnije mališana sa Vašarišta i vrtića “Čuperak“. Sastavni deo ovog nastupa bili su sombreros, pončo i duge crvene haljine devojčica.

Egzotičnost Havaja osetila se kada su na parket stupili mališani mlađe grupe “Pčelice“, a kraj puta i povratak kući obeležen je scenskim prikazom srbobranske slave Petrovdana, gde se za svečarskim stolom našlo oko desetak dece iz mlađe grupe zabavišta “Bambi“.

Posle završetka svečanosti, predsednik opštine Radivoj Paroški je u razgovoru za naš radio pohvalio decu i trud njihovih vaspitača, jer su, kako je rekao, pripremili lep program.

– Mogu da budem zadovoljan viđenim. Na osnovu onoga što su mališani pokazali, videlo se da umeju da urade mnogo. Bilo je veoma simpatično, pa čak i zadivljujuće što su uspeli da pokažu razne igre sa više strana sveta. Naša Predškolska ustanove je i na ovaj način pokazala da izuzetno dobro radi – naglasio je prvi čovek lokalne samouprave i dodao da su mu posebno interesantni bili predstavnici Grčke i Starog Egipta.

Sagovornik “Radio Srborana“ iskoristio je priliku i da se osvrne na stagniranje opštine u demografskom smislu.

– Nekada smo bili mnogo brojniji, sada nas je znatno manje, ali nadam se da ćemo uspeti da, kroz neke nove mere populacione politike i poboljšanje standarda naših građana, to stanje popravimo kako bi se u opštini Srbobran rađalo što više dece – završio je Radivoj Paroški.

Direktorka slavljeničke Predškolske ustanove Radost Aleksandra Vrsajković takođe je pohvalila kolege vaspitače na trudu koji su uložili, ne samo za ovu svečanost, nego i u svakodnevnom radu sa decom.

– Vrtić je pored porodice, najlepše, najbezbednije i najzdravije mesto za odrastanje. Vaspitači rade na tome da deca postanu kompletne ličnosti i da ih izvedu na pravi put. Naravno, pomoć roditelja nam je uvek potrebna i dobra saradnja  mora postoji – ističe ona.

Vrsajkovićeva podvlači da je ideja o putu oko sveta potekla od vaspitača, kao i da postoji već nekoliko godina.

– Vrlo lepo su sve organizovali i prvi put sam, kao i roditelji premijerno videla sve tačke. U izradi kostima su učestvovali roditelji i svaka im čast na tome. Pohvalila bih i sve ostale roditelje, posebno mame koje su krojačice, jer svaka pomoć mnogo znači – priznaje naša sagovornica.

Sve je prošlo kako treba, govori direktorka, jedino se kao određeni problem može protumačiti gužva na tribinama, pa je u nekim trenucima dolazilo i do manjih sukoba.

Inače, Predškolska ustanova “Radost“ uvek učestvuje na konkursima, što samostalno, što preko lokalne samouprave. Trenutno se čeka odogovor Ministarstva pravde, a povodom konkursa gde je zatraženo novo i veće službeno vozilo.

– Mi vozimo 17 godina star Jugo. On služi radnicima, kolegama kada idu na stručno usavršavanje, sa njim se prevozi hrana, a korisiti ga i naš domar – otkriva ona.

Dodaje i da za nekoliko dana stiže nameštaj koji je kupljen preko Ministarstva prosvete za sedam grupa. Konkretno, kupljeni su stolovi i stolice u vrednosti od 503.000 dinara, a prioritet su, kaže Vrsajkovićeva, konkursi vezani za energetsku efikasnost.

– Imamo još tri vrtića, na Vašarištu, u Kaću i u Turiji gde je potrebna zamena stolarije. Zatim nam u nekoliko njih trebaju kondenzacioni kotlovi, a takođe, već od ponedeljka završavamo grejanje u vrtiću “Barbi“. Kada stigne nameštaj, tu ćemo praktično zaokružiti priču, jer su ranije urađeni prozori i grejanje. To su sredstva od Nacionalnog saveta Mađarske. Prošli smo na projektu za energetsku efikasnost, dobili smo toplotne pumpe na Begluku u “Crvenkapi“, a toplotne pumpe smo završili u Nadalju. Vrtići su  nam lepi, ali uvek postoji nešto što nam je potrebno – zaključuje direktorka PU “Rados“t Aleksandra Vrsajković.

Foto: Darko Vujinović

Darko Vujinović