Čak 50 vrsti kolača na jednom mestu, nagrađeni najbolji

Na gastronomskoj manifestaciji izložbenog karaktera “Kolači naših prabaka“ održanoj u Pozorištancu u nedelju, 25. marta učestvovalo je 30 takmičara, a izloženo je ukupno 50 vrsti kolača.

Cilj ove manifestacije je očuvanje tradicije i tradicionalnih recepata naših predaka. Svako ko je želeo da učestvuje i izloži svoje kolače mogao je to i da učini, a kolače je ocenjivao tročlani žiri. Nakon toga svi prisutni mogli su da probaju slatke specijalitete domaćica.

Tokom trajanja izložbe, priređen je i bogat dvojezični kulturno-umetnički program, a posle izložbe svoj nastup imala je muzička grupa “Musical bend“ koja je pevala na mađarskom jeziku.

Eva Mikušćak je ispred organizatora, srbobranskog Udruženja “Citadela“ navela da manifestacija ima humanitarni karakter i zahvalila se svakoj ženi koja je dala doprinos svojim učešćem. Kolači naših prabaka imali su i goste iz Gunaroša, Bogaraša i Budisave, a predstavnici iz prva dva naselja nastupali su i u kulturno-umetničkom programu.

Pozorištance je bilo ispunjeno žerbo kockama, štrudli sa makom i orasima, pletenim kolačima, tortama, oblandama, slanim pogačicama sa sirom, kiflicama i ostalim specijalitetima, a birala su se po tri najbolja kolača u četiri kategorije:

Slatki kolači

  1. Eva Varga – pita sa jabukama
  2. Juliana Sič – pita sa makom i orasima
  3. Magdolna Gandai – lepinja sa višnjama i orasima

Slani kolači

  1. Marta Pejdli – pogačica sa sirom
  2. Ženski forum Srbobran – proja
  3. Borbala Čuzdi – masna pogača

Kisela testa

  1. Aneta Šalamon – pleteni kolač
  2. Irena Papišta – štrudla sa makom
  3. Klara Mudrinski – ledene kifle

Torte

Zbog malog broja torti, dodeljena je jedna nagrada i to Etelki Sabadoš koja je napravila tortu sa bademom.

Darko Vujinović