Prošlo 19 godina od pogibije Nadaljčanina Siniše Lauševa u NATO agresiji

Navršilo se tačno 19 godina od kada je Nadaljčanin Siniša Laušev, vodnik prve klase poginuo na borbenom zadatku u napadu NATO agresora na radarsku stanicu u okolini Čeneja u svojoj 28. godini života. Tim tužnim povodom, na spomenik poginulim borcima, gde se nalazi i spomen ploča posvećena Lauševu, delegacije opštine Srbobran na čelu sa predsednikom Radivojem Paroškim, opštinskog SUBNOR-a i Mesne zajednice Nadalj položile su u sredu, 28. marta vence i minutom ćutanja odali počast čoveku koji je poginuo braneći svoju državu. Cveće su pre svih položili Sinišini roditelji Dragiša i Ljubica, kao i brat Miroslav.

Čelni čovek lokalne samouprave je prilikom svog obraćanja poručio da je ovo tužan dan, kao i da je tokom tri meseca nemilosrdnog NATO bombardovanja stradalo više od 3.000 nevinih ljudi, vojnika, policajaca i civila koji su stali na branik otažbine.

– Siniša je izgubio život kao junak u prvim danima napada.  Nažalost, njegova cena za slobodu koju sada imamo bila je veoma visoka, a mi moramo da se borimo da ni jedan život ne bude uzaludan, jer od nas traže da zaboravimo. Ne možemo zaboraviti ni oprostiti, zato i postoje ovi dani kada se sećamo naših najdražih – naglasio je Paroški.

Kako je rekao, dokle god je nas i naših potomaka to se neće desiti, jer svi životi žrtava su ugrađeni u srpsku građevinu koja se zove sloboda.

– Teško je svim porodicama koji su izgubili najmilije. Nama samo ostaje tuga, bol, sećanje i zajednički vapaj za nečim što se više nikad ne sme dogoditi. Nadam se da ćemo sa našim državnim rukovodstvom uspeti da obezbedimo mir i stabilnost, bez obzira na sve pritiske. Žrtava je uvek bilo u nas Srba, samo se nadam se da će ih biti sve manje – podvukao je predsednik Radivoj Paroški.

Opština Srbobran je za vreme NATO agresije 1999. godine, pored Nadaljčanina Siniše Lauševa, imala još dve žrtve, Srbobranca Ranka Pantelića i Aleksandra Bajina iz Turije.

Darko Vujinović