Otvorena izložba portreta Marije Popov

Izložba portreta mlade Bečejke Marije Popov (17), otvorena je u Galeriji srbobranskog Doma kulture u sredu, 4. i trajaće do četvrtka, 12. aprila.

Talentovana umetnica ljubav prema slikarstvu neguje još od malena. Svaki slobodan trenutak koristi da bi nešto nacrtala, a rezultat njene upornosti i talenta je ova prva samostalna izložba u Srbobranu koji je odabrala jer je, kako kaže, njen deda odavde.

Upravo on mi je kao najveća podrška u porodici i pripremio ovu izložbu. Oduvek je i sam slikao, ukazivao mi na detalje i pokazivao kako bi trebalo da radim i pronađem svoj put u slikarstvu. Za portret sam se opredelila jer sam od malena volela da crtam ljude. Uvek sam škrabala po svesci, pokušavala da nacrtam neke poznate ličnosti, vremenom mi se razvijala ta veština, pa sam i došla do ove prve izložbe – vidno je ponosna sagovornica našeg radija.

Otkriva i da planira da ubuduće radi u bojama, kao i da portrete što više usavrši.

– Razmišljam da možda počnem i sa mrtvom prirodom, ali prvenstveno bih se orijentisala na ovo što sam započela. Profesor likovnog vaspitanja u srednjoj školi mi ukazuje na neke detalje, idem na likovne sekcije, ali uglavnom sam samouka. Trenutno sam treći razred i još nisam razmišljala šta bi posle upisala, mada mislim da neće biti ništa vezano za umetnost – priznaje Marija Popov, učenica gimnazije “Nikola Tesla“ u Budimpešti.

Akademski slikar Svetozar Kaćanski Batuka poručuje da je portret stara likovna disciplina koja jednako privlači i amatere i profesionalce.

– Kao amater Marija Popov postigla je solidan nivo, a većina radova se približila profesionalnom. Posebnu čar daje originalnost u psihološkom izrazu portretisanog kao želja da se prikaže u što prirodnijoj pozi. Početni radovi formom tj. skice su na profesionalnom nivou kao i želja da se uhvati bitno u karakteru portretisane ličnosti. Učiti, učiti i samo učiti, pa će se postići željeno – poručio je čuveni Batuka.

Darko Vujinović