SVM pozvao vojvođanske Mađare da glasaju za Orbana

Parlamentarni izbori u Mađarskoj zakazani su za nedelju, 8. april, a tim povodom Srbobran, odnosno prostorije Kluba za negovanje tradicija i običaja naroda i narodnosti Vojvodine posetio je Mihalj Njilaš, pokrajinski sekretar za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne manjine iz redova Saveza vojvođanskih Mađara (SVM).

Vojvođanski Mađari koji su stekli državljanstvo ove zemlje i koji su se registrovali za nadolazeće izbore imaju mogućnost da biraju poslanike Skupštine u Budimpešti.

Njilaš za “Radio Srbobran“ navodi da ti glasovi verovatno neće doneti više od jednog narodnog poslanika, ali je, kako kaže, vrlo bitno da se opredele za onu opciju za koju smatraju da je ispravna.

– Videli smo u prethodnih osam godina kako je premijer Viktor Orban vodio Mađarsku. Država je ekonomski i politički ojačala, a vojvođanski Mađari su od matične zemlje dobili znatnu moralnu, materijalnu i političku podršku, za razliku od ranijeg perioda kada toga nije bilo ili ne u ovolikoj meri – poručuje naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, između Srbije i Mađarske izgrađeni su odlični odnosi i saradnja, kako u političkom, tako i na ekonomskom polju.

– Sve to zavisi od onih koji vode zemlju. Savez vojvođanskih Mađara u Srbiji podržava SNS i predsednika Aleksandra Vučića i mislimo da je za Mađarsku bitno da je vodi stranka Fides sa Viktorom Orbanom na čelu, kako bi se nastavila i još više ojačala odlična saradnja dve države, ali i da bi položaj vojvođanskih Mađara bio još bolji – podvlači potpresednik Pokrajinske vlade.

Inače, vladajuća stranka Fides po anketama ubedljivo vodi ispred glavno opozicionog bloka Jobik, a na dalekom trećem mestu je Socijalistička partija.

Darko Vujinović