Opštini 31,4 miliona dinara za rekonstrukciju vodovoda u Nadalju

U okviru konkursa Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo podržana su 44 projekta u 28 vojvođanskih lokalnih samouprava, a opštini Srbobran pripao je ugovor vredan 31,4 miliona dinara za rekonstrukciju svih vodovodnih čvorišta u Nadalju.

Pokrajinski sekretarijat izdvojio je 18,4 miliona dinara, a preostala sredstva biće obezbeđena iz opštinskog budžeta. Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević je tim povodom u četvrtak, 26. aprila uručio ugovore u vrednosti do pola milijarde dinara za sufinansiranje izgradnje, sanacije i rekonstrukcije vodnih objekata u javnoj svojini i kanalizacije na teritoriji Vojvodine u 2018. godini, a ugovor je u ime opštine Srbobran potpisao zamenik predsednik opštine Lazar Krajinović.

Za realizaciju svih projekata Pokrajina je obezbedila ukupno 300 miliona dinara, odnosno 60 odsto bespovratnih sredstva, a lokalne samouprave 200 miliona dinara ili 40 odsto sredstva.

Potpredsednik Milićević izjavio je da je dodelom ugovora pokrenut jedan ozbiljan investicioni ciklus, kao i da je reč je o vrlo značajnim zajedničkim ulaganjima AP Vojvodine i lokalnih samouprava, koja će doprineti unapređenju kvaliteta života u opštinama, što nam je svima cilj.

– Ovo potvrđuje trajno opredeljenje Pokrajinske vlade da se obezbedi ravnomerniji razvoj svih delova Vojvodine od onog koji je zatečen pre godinu i po dana. Zbog nedostatka takvog pristupa, u dugom nizu godina, Vojvodina je došla dotle da umesto da bude pokretač razvoja cele zemlje – čak 19 njenih opština bude ispod prosečnog stepena razvijenosti u Srbiji – naglasio je Milićević i dodao da Pokrajinska vlada upravo ovim merama menja tu zatečenu situaciju.

U izgradnju, sanaciju ili rekonstrukciju vodnih objekata u javnoj svojini investirano je ukupno 360 miliona dinara, od čega ja Pokrajina obezbedila 250 miliona dinara bespovratnih sredstva.

Podržana su 33 projekta, a novac će, između ostalog, biti usmeren za bušenje i opremanje bunara, vodovodne mreže, fabrike vode, pumpne stanice. Vrednost investicije u izgradnju, sanaciju ili rekonstrukciju objekata za odvođenje otpadnih – fekalnih voda iznosi 140 miliona dinara, od čega je su ulaganja iz pokrajine 50 miliona dinara.