Mladi srbobranski umetnici izašli iz senke

Debi izložba novoformiranog srbobranskog kulturno-umetničkog udruženja “Pan“ pod nazivom “Sredina“ otvorena je u Domu kulture u ponedeljak, 28. maja, a posetioci su pored umetničkih dela likovnog karaktera imali priliku da vide i različite oblike primenjene umetnosti.

Na izložbi su predstavljeni radovi članova ovog udruženja, odnosno Nataše Stankov, Viviane Šmit, Marine Popović, Olivere Gajin, Miloša Dinjaškog, Jelene Grujić, Jožefa Kelemena, Save Trifunovića, Dejana Krstića, Srđana Šijačića, Budislava Vlajkova, Dijane Munjin i Andree Munjin.

A ovim mladim ljudima od velike pomoći bio je srbobranski umetnik sa adresom u Parizu Milivoj Ljubinković. U rodno mesto vratio se posle više od tri decenije i kaže da se, s obzirom da ima dugogodišnje iskustvo u postavkama, rado prihvatio posla i pozdravio njihovu želju da javnosti prikažu svoje radove.

– Ne treba imati predrasude prema mladima. U njima postoji nešto, mora im se pružiti pomoć i izaći u susret. Ova izložba nema samo kulturološki karakter, nego i pedagoški i sociološki. Bio je mali problem što nikoga od njih nisam poznavao i želeo sam da mi pokažu šta rade. Tada sam mogao da stvorim neku vrstu estetske koncepcije da bi sve izgledalo kako treba i oni su mi pomogli u tome – objašnjava Ljubinković za naš radio.

Sagovornik “Radio Srbobrana“ smatra da je ovim mladim umetnicima potreban prostor poput radionice u kom bi se okupljali i koji bi mogao da svojim ambijentom privuče i druge da krenu tim stopama.

– To ne bi trebala da bude učionica ili kafić, već atelje gde bi se sretali i stvarali. Prosto, da to bude neki centar pozitivne energije – ističe on.

Ljubinković podvlači da mladi mogu da očekuju njegovu podršku jer je vrlo raspoložen za saradnju.

– U penziji sam već osam meseci i sada ću duže vremena provoditi ovde nego u Parizu. Bavim se slikanjem i crtanjem, pokušavam da nastavim gde sam stao, a imam u planu da i ja napravim svoju izložbu u Srbobranu – otkriva ovaj umetnik.

Osnivač udruženja “Pan“ i jedan od organizatora izložbe u Domu kulture Marko Šijačić navodi da su počeli da se okupljaju početkom ove godine, kao i da imaju više ideja za naredni period.

– Na jesen ili zimu ćemo možda organizovati još jednu izložbu ovakvog tipa, sa nekom drugom temom, a postoje i planovi za pokretanje radionica ili filozofskih tribina za srednjoškolce – govori Šijačić.

Naziv izložbe “Sredina“ je pomalo neobičan, a Marko odgovara da su do njega došli zajedničkim razmišljanjem o tome ko su oni sami.

– To je presek svih nas, svako je doneo nešto svoje za šta smatra da je najbolje ili što bi voleo da prikaže. Ovo je ishod našeg delovanja, neka vrsta zlatnog preseka – ocenjuje naš sagovornik.

“Pan čini“ 13 umetnika, a većina njih ne živi više u Srbobranu.

– Nataša Stankov i ja smo se sreli, setili smo se nekih ljudi, oni su se potom obratili drugima i tako smo se polako povezali. Što se tiče same izložbe, imamo crteže, ulje na platnu, zatim radove od bambusa, tekstila, rančeve i još mnogo toga. Vredi doći i pogledati sve – završava razgovor Marko Šijačić uz poziv svim zainteresovanima da dođu i sami vide postavku u Domu kulture.

Njegova prijateljica Nataša Stankov koja je završila srednju stručnu školu za dizajn “Bogdan Šuput“ u Novom Sadu pred oči javnosti iznela je svoje dve slike.

– Marko i ja smo pokušali da okupimo Srbobrance, umetnike koji svoje radove drže kod kuće što je jako velika šteta. Želeli smo da to podelimo sa ljudima i to je zapravo suština ove izložbe. Priča o tome je počela u kafani pre tri meseca kada smo bili očajni što se u našem mestu ništa ne dešava i evo nas sada ovde – zadovoljna je Nataša koja dodaje da prodaje svoje radove, ali da joj je ipak primarno tetoviranje kojim se bavi.

Jedan iz družine koja čini “Pan“ je i Budislav Vlajkov. Publici se predstavio sa svojim platnima naslikanim u akrilu, bez konkretnog stila ili pravca.

– Prvenstveno očekujem komentare. Svaki posmatrač može da je doživi na svoj način i probudi nešto posebno u njemu, a može i da se oseća isprovocirano. Sve zavisi iz kog ugla posmatrate delo. Izložba naših radova kojima poklanjamo mnogo vremena i strpljenja je prodajnog karaktera i kupci su naravno dobrodošli – poručuje Vlajkov.

Kako kaže, ova ekipa hoće da pravi još izložbi i iskoristiće svaku priliku za tako nešto.

– Sada su nam potrebni učestali susreti umetnika i kolonije kako bi sve ovo dobilo vetar u leđa. Jer ako se mi ne probijemo, niko nas neće posmatrati kao osobe koje mogu nešto da podare i oplemene konkretan prostor – mišljenja je naš sagovornik.

Jožef Kelemen istakao se po šivenju i dizajnu zanimljivih rančeva koji su, govori, namenjeni pre svega ljudima koji su gotovo uvek u pokretu.

– Ovaj posao sam počeo da radim spontano pre godinu i po dana zajedno sa Veliborkom Brankov. Na početku je bilo prilično teško, a kasnije smo se zaukali i već imamo dve nedelje mode iza sebe. Rančeve uglavnom prodajemo preko interneta, imamo priličan broj zadovoljnih mušterija i nema ništa lepše nego kada sretneš nekoga ko ih nosi. Kupci su uglavnom mladi ljudi, ali ima i starijih kojima treba pouzdan i jednostavan ranac sa jednim džepom – naglašava Kelemen.

Za razliku od njega, Jelena Grujić se bavi oslikavanjem tekstila. Sa tim je počela tek nedavno i priznaje da joj se svidelo.

– Koristim boju za tekstil koja se fiksira peglom. Za sada sam prodala jednu košulju, ali bilo ko može da poruči šta želi i voli. Imam fejsbuk stranicu preko koje me svi mogu kontaktirati, a takođe radim i karikature i to mi baš ide. I one mogu da idu na tekstil. Recimo, štampala sam ih na majicu i ljudima se dopada. Cena karikature sa jednom osobom je 1.000 dinara, dve su 500 više, a sa tri i ili više košta 2.000 dinara – navodi Jelena Grujić za “Radio Srbobran“.

Kulturno-umetničko udruženje “Pan“ je društvo humanističkog karaktera nastalo na području opštine Srbobran sa ciljem da okupi sve mlade ljude iz bliže okoline koji se samostalno bave različitim vidovima stvaralaštva i koji su već u nekoj meri ostvareni u svojim odabranim područjima, te uporedo sa tim žele da se dalje zajedničkim radom više angažuju, kako oko vlastite delatnosti, tako i oko poboljšanja svoje sredine koristeći se medijumima likovne i primenjene umetnosti, književnim radom i drugim kulturnim delatnostima.

Udruženje se zalaže za slobodnu razmenu najrazličitijih ideja kao i tehničkog znanja, volonterski rad povodom pitanja koja su od javnog značaja i tematski organizovano stvaralaštvo.

Darko Vujinović