Fudbalerke ŽFK Mladost-Radost vredno treniraju i nadaju se ligi

Srbobran od pre nekoliko meseci može da se podiči da ima Ženski fudbalski klub. Ova priča započeta krajem prošle godine polako dobija svoje konture, sve se više razvija u željenom smeru, pa tako devojčice koje je pod svoje okrilje i zvanično preuzela Mladost-Radost već od jeseni mogu da očekuju da će igrati ligaške utakmice.

Mlade fudbalerke uzrasta od 8 do 15 godina vredno treniraju pod komandom novopečenog stratega Miloša Drače koji se, pored uloge prvog golmana seniorske ekipe sa Rajčura, odlučio i da uplovi u trenerske vode.

S obzirom da je prvi šef igračica koje su se opredelile da svoje slobodno vreme posvete fudbalu Tibor Barna odlučio da napusti to mesto, za njegovog naslednika na klupi devojčica predsednik FK Mladost-Radost Predrag Trbojević je pre nešto više od mesec dana odabrao upravo Draču.

– Posle dužeg razgovora sa prvim čovekom kluba odlučio sam da prihvatim ponudu. Dok nisu imale trenera igračice su pauzirale dve do tri nedelje, ali nakon mog imenovanja vratili smo ih na treninge. Za sad nam ide dobro i mogu da kažem da sam zadovoljan odzivom – ističe sagovornik “Radio Srbobrana“.

Za to kratko vreme od kako je preuzeo fudbalerke, ekipa je odigrala dvomeč sa dečacima iz muške sekcije kluba koje vodi Renčar Deže, a upisane su po jedna pobeda (4:0) i poraz (7:2).

– Pošto je teško pronaći protivnike za devojke dok prvenstva još traju, prošle nedelje smo organizovali i meč između sebe. Podelio sam ih u dva tima i rezultat je bio nerešen (4:4). Iz razloga što nemamo dva trenera za žensku ekipu, ja sam morao da predvodim oba tabora – objašnjava Drača.

Na spisku ŽFK Mladost-Radost trenutno se nalazi 27 devojčica, dok se na treninga u proseku odaziva oko 16.

– Članice kluba su iz cele opštine. Pored Srbobranki, tu su i četiri igračice iz Turije koje ne dolaze toliko često, a dve iz Nadalja su možda i najredovnije. Ovom prilikom pozivamo sve devojke koje vole fudbal da nam se priključe – ističe mladi trener.

A treninge obavljaju na terenu na Rajčuru tri puta nedeljno, dok termini za sada nisu ustaljeni. Drača poručuje da sve zavisi od dogovora i vremena kada je teren Mladosti-Radosti slobodan.

– Što se tiče leta, trenutno nemamo nikakve planove, mada se verovatno nećemo raspustiti već ćemo biti u pogonu. Neke igračice sada završavaju osnovnu školu, sledi im prijemni ispit i upis u srednju, tako da ćemo raspored planirati zajedno. Sve vezano za treninge moguće je pronaći i na našem fejsbuk profilu – podvlači on.

Ambicija ne nedostaje, pa tako postoji plan da se ženska ekipa prijavi za takmičenje koje počinje na jesen.

– U ligi učestvuje 12 timova, a između ostalog imali bi nešto duža putovanja u mesta poput Pančeva, Zrenjanina i Banatskog Brestovca. Stupili smo u kontakt i sa ŽFK Moskva iz Novog Sada koja stremi ka velikim ciljevima, ima i seniorski sastav, pa bi trebalo da se sastanemo sa njihovim predstavnicima. Imamo i poziv ŽFK Kanjiža, isto veoma ambicioznog kluba – vidno je zadovoljan naš sagovornik.

Poziva i sve ljude dobre volej da im pomognu koliko mogu i na bilo koji način.

– Devojčicama je pre svega potrebna adektvatna oprema za treninge i utakmice koje nam tek predstoje. Veoma dobro treniraju i rade, ne bih želeo da izdvajam nikog poimence, samo ću reći da su sve odlične – zaključuje Miloš Drača i dodaje da će u zavisnosti od ishoda razgovora sa čelnicima kluba Mladost-Radost odlučiti da li će i sledeće sezone biti golman prvog tima.

Foto: Darko Vujinović

Darko Vujinović