U subotu “Pasuljijada“ u Temerinu, peva Cakana

Tradicionalna manifestacija “Prosto ko pasulj“ održaće se u subotu, 9. juna na Vašarištu u Temerinu u organizaciji Turističke organizacije opštine Temerin, a uz podršku tamošnje opštine i brojnih prijatelja manifestacije.

Najveće takmičenje u kuvanju pasulja u celoj Srbiji počinje u 11 časova, a stručni žiri će se pobrinuti za odabir tri najbolje skuvana pasulja. Proglašenje pobednika je zakazano za 15.30 časova, a za najbolje su obezbeđene vredne nagrade.

Prijave su završene i ove godine će se za najbolji pasulj takmičiti 184 ekipe. Posetioci manifestacije koji ne učestvuju u takmičarskom delu i nemaju svoju ekipu, mogu da dobiju porciju pasulja u 12 časova i ujedno ostave dobrovoljni prilog u skladu sa svojim mogućnostima. Veliki  „humanitarni pasulj“ se kuva u ogromnom kazanu od oko 2.000 litara,  a sredstva prikupljena od podele ovog ručka usmeravaju se ka određenim korisnicima kojima je neophodna pomoć u saradnji sa Centrom za socijalni rad opštine Temerin.

Dodatni sadržaji na manifestaciji su poseban doživljaj. Ulica starih zanata, mali vašar tradicionalnih proizvoda i rukotvorina, održaće se u subotu 9. juna od 9 časova u uličici na ulazu u Vašarište. Posetioce očekuje bogat kulturno-umetnički i muzički program na bini tokom celog dana, a posebna poslastica su „Temerinske igre“.

One su takmičarskog tipa, a promoter manifestacije i voditelj igara Goran Podlipec – Lipec, potrudi se da svake godine budu interesantne i originalne, pa nas tako i sada očekuju iznenađenja. Pored nadmetanja u navlačenju konopca, bacanju akumulatora s’ramena, pijanom penalu spremaju se i nove igre…

Za dečije osmehe i zabavu pobrinuće se udruženje Kreativni pogon iz Novog Sada, koji su osmislili zanimljiv program sa žonglerima, štulašima, radionicu maski, karnevalsku povorku i još puno zanimljivih iznenađenja!

Celodnevni muzički program biće je još bogatiji, pa će se tako sa bine čuti raznovrsni zvuci. Preko dana publika će uživati u nastupu tamburaškog orkestra „Biseri“, popularne eks-ju pop-rok pesme donosi nam bend „Bubika i Krug kompani“, a tradicionalne narodne pesme pevaće naša istaknuta umetnica Dragica Radosavljević Cakana sa pevačkom grupom „Šara“. Veče je rezervisano za trenutno najpopularnije tribjut bendove „Abba Real Tribute Band“ i „(Ne)Normalni Balašević Tribute Band“, a prethodiće im nastup benda Chameleon  iz Temerina.

U sklopu manifestacije u petak 8. juna na vinskom salašu „Vindulo“ u Temerinu održaće se jednodnevna obuka za seoska domaćinstva, druge ponuđače usluga i poljoprivredne proizvođače u ruralnom turizmu o mogućnosti razvoja agroturizma. Kako je turizam heterogena privredna delatnost veoma je važno sistemski razraditi mogućnosti koje se pružaju u ruralnim sredinama, a tiču se razvoja turizma kao i celokupne privrede.

Organizator je i ove godine Turistička organizacija opštine Temerin, a generalni pokrovitelj manifestacije je Opština Temerin uz svesrdnu podršku brojnih prijatelja i sponzora manifestacije.

Dodatne informacije možete dobiti na brojeve telefona 021844655; 0646432340; 0646432339 ili putem mejla temturorg@hotmail.com.