Škole u opštini Srbobran obeležile Svetski dan zaštite životne sredine

Svetski dan zaštite životne sredine obeležava se svake godine, 5. juna i na ovaj dan skreće se pažnja najšire javnosti na goruća pitanja zaštite životne sredine i potrebu njihovog kontinuiranog rešavanja. Tim povodm u školama u opštini Srbobran organizovane su akcije koje su za cilj imale promenu ekološke svesti dece, ali i stanovništva u celini, u pravcu odgovornijeg ponašanja prema svom okruženju.

Volonteri Gimnazije i ekonomske škole „Svetozar Miletić“ iz Srbobrana su cele školske godine sakupljali elektronski otpad. U utorak, 5. juna su ga otpremili, priključili se obeležavanju ovog dana i ukazali na štetnost odlaganja ovakvog otpada u kontejnere.

U okviru obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine, učenici sedmog razreda iz Turije realizovali su radnu akciju u dvorištu Osnovne škole „Petar Drapšin“. Tim povodom đaci su dali svoj doprinos da se kroz uređenje dvorišta, skupljanje smeća i čišćenje, ostali učenici škole podsete na značaj očuvanja životne sredine. Učenici su se rado odazvali ovoj akciji i kroz timski rad promovisali ekološke vrednosti.

Vođeni idejom da se životna saredina čuva i štiti na svakom mestu učenici Osnovne škole „Žarko Zrenjanin Uča“ u Nadalju i ove godine su na svoj način obeležili Svetski dan zaštite životne sredine. Ovog puta vrlo konkretno i praktično-čišćenjem školskog dvorišta i obližnjeg parka.

U osnovnoj školi “Vuk Karadžić” u Srbobranu učenici mlađih razreda imali su časove u prirodi, u parku i u školskom dvorištu, kao i prigodno predavanje od strane svojih učiteljica na temu zaštite životne sredine. Dana, 5. juna simbolično je okončana akcija prikupljanja stare hartije koja će biti predata na reciklažu, a koja traje od početka školske godine.

Učenici osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj” na Svetski dan zaštite životne sredine realizovali su radnu akciju čišćenja oko škole i u dvorištu škole i time ukazali na značaj i potrebu očuvanja zdrave i čiste životne okoline.

Sprovedenim akcijama đaci su svoje vršnjake, ali i druge stanovnike opštine Srbobran naveli na razmišljanje kako smo deo prirode i kako zavisimo od nje i da iz tog razloga moramo da delujemo da bismo sačuvali našu životnu sredinu.