Turija tri dana bila u znaku kobasice

Završena je i 33. Kobasicijada u Turiji, a čuvena kobasica “Ginisovka“ je ovaj put bila dugačka 2.033 metra, čime je ponovo, već po tradiciji, oboren rekord.

Gužva, posetioci sa svih strana, miris roštilja i pečenja koji se širio selom, lepo vreme, pesma i igra, tako bi se u nekoliko reči mogla opisati ovogodišnja trodnevna manifestacija koja je zatvorena u nedelju, 26. februara 2017. godine.

Ulicama su svirali trubači koji su svojim limenim instrumentima obradovali prisutne, a oni se nisu stideli da zastanu i zaigraju, dok su muzičari davali ritam izdvodeći pesme kao što su “Kalašnjikov“, “Đurđevdan“ i “Vrtlog“, pa je Turija u jednom trenutku podsećala na Guču.

Sunce je grejalo, neočekivano za ovo doba godine, a špartajući ulicama malog, ali ponosnog naselja pored Srbobrana, gosti su mogli da se posluže i prasetinom i jagnjetinom na ražnju, a u nizu poređani pored puta su se prodavali sjenički sir, slanine, pršute, čvarci i razne mesne prerađevine koje su ispunile štandove.

Prodavale su se i rukotvorine, tradicionalni slatkiši koji se uvek nađu na vašarima, šećerna vuna, radio aparati, majice sa natpisima, igračke za decu, a članovi Udruženja likovnih umetnika “Art“ iz Srbobrana su u prostorijama Lovačkog doma izložili svoje slike gde su svi zainteresovani mogli i da ih kupe.

Na jednom delu je bio postavljen i zabavni park gde su se nalazili veliki ringišpil, autići na sudaranje, stoni fudbal, a neki su okušali sreću tako što su pucali na metu iz vazdušne puške i ubacivali loptu u koš kako bi probali da osvoje neku nagradu. Gostione, one prave, ali i pod šatorima su bile pune, sedelo se i razgovaralo, a točilica za pivo je neprestano radila.

Na bini su se smenjivali kulturno-umetnička društva iz svih krajeva, igrajući folklor, prenoseći energiju i terajući sve da bar malo cupkaju, a nije izostala ni recitacija.

Ipak, centralni događaj drugog dana Kobasicijade bilo je iznošenje najduže kobasice pred narod.

Traktor koji je doneo “Ginisovku“ krenuo je od kuće čuvenog Čike, koji se nalazi na čelu organizatora ove manifestacije, a tačno u podne stigao je ispred bine, prethodno prošavši kroz špalir koji je napravljen. Ispred njega su išli takozvani “pucaroši“ sa bičem u rukama, a time se želi održati tradicija jer se na taj način nekada terala krupna i sitna stoka.

Brojni predstavnici medija su uperili svoje kamere i foto-aparate ka kobasici, a nakon toga je pomenuti Čika sa bine, izdvojio parče, pruživši nož predsedniku opštine Srbobran Nešku Čestiću koji je presekao kobasicu. Na kraju svog pozdravnog govora, zvanično je otvorio 33. Kobasicijadu.

Ljudi su se potom gurali da kupe “Ginisovku“, rasprodata je za tri sata, a dužni metar je inače koštao 500 dinara. Nešto kasnije proglašeni su i najbolji privatni i industrijski proizvođači kobasice, a pobednici u prvoj kategoriji gde su mogli da učestvuju samo Turinci su Ranislav Stankov, Šandor Balint i Zdravko Elesin. U drugoj kategoriji pobednik je bila mesara “Cveta“ iz Vrbasa, zatim “Siki“ iz Novog Sada, a treća je bila mesara “Zmajevac“ iz Iriga.

Drugog dana, u subotu od 18 časova sve prisutne je zabavljala Ana Bekuta održavši koncert pevajući pritom svoje najveće hitove poput “Imam jedan život“, “Zavoleh te“, “Bekrija“ i ostale koji su razgalili publiku, zajedno sa njima ih je i izvodila, a hladno vreme tada nikom nije smetalo.

Sutradan je na bini nastupao tamburaški orkestar “Srce Bačke“, a uveče su se predstavili članovi Kulturno-umetničkog društva “Bard“ iz Srbobrana.

Sveukupni utisak je da je Turija ponovo živnula tokom tri dana održavanja Kobasicijade, a za sledeću godinu očekuje se duža kobasica, kao i novi gosti i takmičenja.

Foto: Tamara Gajinov i Darko Vujinović                                                                                                                                                                                             Darko Vujinović