Srboban dobija murale na zidu sportske hale!

Spoljašnji zid sportske hale u Srbobranu će do kraja meseca krasiti murali! Mladi školovani umetnici, Srbobranac Đorđe Ćorić i Novosađanin Mladen Stojanović su na inicijativu opštinskog rukovodstva i v.d. direktora Centra za sport i turizam Slobodana Subića u utorak, 17. jula započeli sa oslikavanjem zidne površine, a pored vizuelne lepote, cilj je pozvati najmlađe da se bave sportom.

Murali će predstavljati šest sportova – fudbal, košarku, odbojku, rukomet, stoni tenis i atletiku, a u sredini će se nalaziti grbovi opštine Srbobran i Centra za sport i turizam.

Autor Đorđe Ćorić (25) kaže da mu je Mladen drug i kolega sa Akademije umetnosti u Novom Sadu i otkriva da dogovor o oslikavanju datira iz februara ove godine kada su počeli da razrađuju konceptualnu ideju i skice za rad.

– Murali su direktan poziv najmlađima da se bave sportom. Ja sam srbobransko dete, deset godina sam ovde trenirao fudbal i znam koliko znači kada ste kao klinac fizički aktivni. To je bila naša srž i početna tačka za samu ideju. Na samom muralu će se nalaziti mnogo harmoničnih i bojenih delova i za nas predstavljaju energiju koju nosi sport i emocija. Dakle, lepo druženje, fizičko i intelektualno razvijanje. Tehnologija je tu, ima svoje dobre i loše strane, ali direktan kontakt između mladih osoba je veoma važan za njihov razvoj i detinjstvo – ukazuje mladi umetnik, rodom sa Begluka.

Prema njegovim rečima, u projektu je sa kolegom naveo da će im trebati dve do tri nedelje da završe kompletan posao.

– Vremenski uslovi nas za sada služe, ako ostane tako nadam se da će do kraja meseca sve biti gotovo – poručuje naš sagovornik.

Govoreći o sebi i kolegi Mladenu kaže da u oktobru brani svoj master rad, dok je njegov drug uspešno završio prvu godinu doktorskih studija slikarstva.

– Ja sam na smeru grafika i planiram doktorske studije, ali da li će to biti u našoj zemlji ili inostranstvu još uvek ne znam – završava Đorđe Ćorić.

Darko Vujinović